Εξ αποστάσεως Ετήσιο Πρόγραμμα Επικοινωνία για θέματα Περιβάλλοντος και Προαγωγής Υγείας από 450 μόνο 390 ευρώ σε 3 δόσεις!
Τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη προσφέρουν το ετήσιο 436 ωρών πρόγραμμα Διαχείριση Επικοινωνίας για θέματα Περιβάλλοντος και Προαγωγής Υγείας / Communication Management on Environmental Issues and Health Promotion για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021!
Ετήσιο: 12 μήνες
Εγγραφές έως 30 Ιουνίου 2020!
Μοριοδοτούμενο 436 ωρών
με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου!
Ασύγχρονη μάθηση
12 ενότητες διαδικτυακής διδασκαλίας μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Διδακτικές Ενότητες
1. Προκλήσεις τις Παγκόσμιας Υγείας
Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις στον κόσμο για την υγεία; Ποιοι οι συμβαλλόμενοι παράγοντες; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία και να μειώσουμε τις ανισότητες που την διέπουν;
Αυτή η Διδακτική Ενότητα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ολοκληρωμένη αλλά συνοπτική βάση για την κατανόηση των προβλημάτων της Παγκόσμιας Υγείας και τις προτεινόμενες λύσεις της. Καλύπτει μερικές από τις πιο σημαντικές βασικές έννοιες που πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευόμενος για να κατανοήσει την παγκόσμια υγεία. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην βασική ορολογία και στους καθοριστικούς παράγοντες που διέπουν την υγεία και τις ασθένειες.
Αρχικά η ενότητα επικεντρώνεται στην εξέταση των αιτίων και της κατανομής μεταδοτικών ασθενειών, μη μεταδοτικών ασθενειών, τραυματισμών, βίας, καταστροφών και της υγείας της μητέρας και του παιδιού. Εν συνεχεία, διερευνά τους κύριους παγκόσμιους φορείς ως παράγοντες υγείας, πώς λειτουργούν και ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν για τη βελτίωση και την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας.
Τέλος εξετάζονται οι αλλαγές που αναμένουμε να συμβούν στην παγκόσμια υγεία στο εγγύς μέλλον και ποιες στρατηγικές θα μας βοηθήσουν καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν
2. Αρχές Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας για τη διαφύλαξη της Υγείας
Η ικανότητα των πολιτών να επηρεάζουν με τις δράσεις τους τη δημόσια δομή για την προώθηση της περιβαλλοντικής υγείας τονίζεται σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί προβλήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, προερχόμενα από τις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις των ανθρώπων. Στις τρέχουσες προκλήσεις περιλαμβάνεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, η μικροβιακή αντοχή, κ.α.
Παγκόσμιες διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού, που σχετίζονται με τα μέσα διαβίωσης, τα αγροδιατροφικά δίκτυα και το περιβάλλον, λαμβάνουν χώρα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τέτοιες διαδικασίες συνεπάγονται αλλαγές σε διαφορετικά επίπεδα. Οι αλλαγές λόγω των προκλήσεων οδηγούν σε έντονες συζητήσεις σχετικά με το «ποιος είναι ο σωστός δρόμος» και «τι πρέπει να γίνει» για την αντιμετώπιση αυτών των επιτακτικών συνθηκών.
Σε αυτή τη Δ.Ε. τονίζεται ο τρόπος διαχείρισης της αλλαγής μέσα από το πρίσμα της επικοινωνίας. Ο ρυθμός αλλοίωσης του περιβάλλοντος επιβάλει την συμμετοχή των πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Κάθε πολίτης πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να κατανοεί τα περιβαλλοντικά θέματα, να αντιλαμβάνεται τις αιτίες των προβλημάτων και να αξιολογεί τις πιθανές λύσεις καθώς και να έχει συμμετοχικές δεξιότητες. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής διαδικασίας μεταξύ των πολιτών, της διοίκησης και των ειδικών.
Η Περιβαλλοντική Επικοινωνία είναι η διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει την προώθηση των καταλληλότερων αποφάσεων και νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι να παρέχει στους εκπαιδευόμενους συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αυτές οι δεξιότητες θα τους καταστήσουν ικανούς να συμμετάσχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος στις επόμενες δεκαετίες.
3. Θεμελιώδεις δεξιότητες επικοινωνίας για θέματα προαγωγής υγείας
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια βασική δεξιότητα που σχεδόν κάθε επαγγελματίας υγείας θα χρειαστεί και θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ωστόσο, λίγοι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν ακόμη και τη βασική εκπαίδευση για το πώς να σχεδιάζουν επικοινωνιακές τακτικές ώστε να δίνουν σαφή και επιτυχημένα μηνύματα.
Ως «θεμελιώδεις δεξιότητες», το περιεχόμενο αυτού του μαθήματος μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στην προφορική όσο και στη γραπτή επικοινωνία, εντός και εκτός του τομέα της υγείας. Οι εκπαιδευόμενοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητες για: να αναλύσουν και να προσαρμόσουν μια επικοινωνιακή προσπάθεια για διαφορετικά ακροατήρια, να αναπτύξουν σαφή μηνύματα, να δημιουργήσουν λογικές και συναρπαστικές ιστορίες, να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν σημαντικές σκέψεις με τη γλώσσα καθώς και τη μη λεκτική επικοινωνία.
Αυτή η Διδακτική Ενότητα είναι πολύτιμη και κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και έμπειρους επαγγελματίες υγείας που πρέπει να επικοινωνούν αποτελεσματικά με άλλους επαγγελματίες, ασθενείς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ή το ευρύτερο κοινό. Αρχικά θα διερευνηθεί πώς η γνώση του κοινού και των συγκεκριμένων στόχων είναι τα κρίσιμα πρώτα βήματα για το σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας.
Οι εκπαιδευόμενοι θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη σαφών μηνυμάτων, ώστε η επικοινωνία να μπορεί να επιτύχει τους στόχους της. Θα πραγματοποιηθεί εστίαση στη χρήση απλής γλώσσας για την αποφυγή της ορολογίας και εξάσκηση στην εύρεση ενός σαφούς κεντρικού μηνύματος. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι θα διδαχθούν προφορικές δεξιότητες παρουσίασης, μέσω της ανάπτυξης διαφορετικών τύπων αφηγηματικών δομών για να υποστηρίξουν θέματα σχετικά με την προαγωγή υγείας.
4. Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής και της Υγείας
Πως μπορείτε να συζητήσετε πειστικά τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία για να παρακινήσετε την αλλαγή στην κοινότητά σας; Πως ενθαρρύνετε τους φίλους, την οικογένειά σας, τους γείτονες και τους ηγέτες της κοινότητας να λάβουν ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων;
Σε αυτή τη διδακτική ενότητα, οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που σχετίζονται με την υγεία στο κοινό και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να ενθαρρύνουν θετικές αλλαγές στις συμπεριφορές που σχετίζονται με το κλίμα.
Ξεκινώντας με μια ανασκόπηση των βέλτιστων πρακτικών στην επικοινωνία για τον κίνδυνο σε θέματα υγείας, η Διδακτική Ενότητα εξετάζει τις συγκεκριμένες προκλήσεις της επικοινωνίας για την αλλαγή του κλίματος και τις επιτυχημένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Καθόλη τη διάρκεια της Διδακτικής Ενότητας, θα διδαχθεί βήμα προς βήμα το σχέδιο για την ανάπτυξη και την υλοποίηση μιας καμπάνιας επικοινωνίας.
5. Ρίσκο και ευκαιρία: Διαχείριση κινδύνου και ανάπτυξη
Μέσα από αυτή τη Διδακτική Ενότητα οι εκπαιδευόμενοι θα καταλάβουν τι είναι αποτελεσματική διαχείριση κινδύνου για ανάπτυξη. Γιατί είναι σημαντικό τόσο για την αποφυγή κρίσεων όσο και για την αξιοποίηση των ευκαιριών. Γιατί χρειάζονται συνεισφορές από διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συστήματα και γιατί οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτών των συνεισφορών.
Εν συνεχεία, θα εξερευνήσουν τα στοιχεία της διαχείρισης κινδύνου (γνώση, ασφάλιση, προστασία και αντιμετώπιση), καθώς και τους τύπους εμποδίων που συχνά επηρεάζουν τη διαχείριση κινδύνων και τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν.
Επίσης, θα διδαχθούν τους συμπληρωματικούς ρόλους των βασικών κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων (νοικοκυριά, κοινότητες, επιχειρηματικός τομέας, χρηματοπιστωτικό σύστημα, κράτος και διεθνής κοινότητα) στην προώθηση της ανθεκτικότητας και της ευημερίας των ανθρώπων. Τέλος, θα κατανοήσουν τις αρχές πολιτικής για τη διαχείριση του κινδύνου, που προκύπτουν μέσω του μαθήματος.
6. Οικονομικά της Υγείας
Τα οικονομικά υγείας ή τα οικονομικά της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένας κλάδος των οικονομικών που ασχολείται με τη σχέση μεταξύ της κατάστασης της υγείας και των σχετικών πόρων που αξιολογούν την αξία, τη συμπεριφορά, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών στην παραγωγή και κατανάλωση της υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτή η Διδακτική Ενότητα παρέχει στους εκπαιδευόμενους μια ευρεία κατανόηση σχετικά με τις θεμελιώδεις οικονομικές έννοιες στον τομέα της υγείας, της υγειονομικής περίθαλψης και της πολιτικής υγείας. Παρέχει τις γνωστικές βάσεις των οικονομικών θεωριών και λογικών προκειμένου να αναλύσουν τη συμπεριφορά διαφορετικών οικονομικών παραγόντων σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό, κοινοτικό και θεσμικό (κυβερνητικό και μη κυβερνητικό) στο πλαίσιο της αγοράς υγειονομικής περίθαλψης.
Βοηθά τους εκπαιδευόμενους να οικοδομήσουν το σκεπτικό και τις στρατηγικές με βάση την οικονομική αποτίμηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και τη μέτρηση του επιπέδου απόδοσης. Τέλος, τους βοηθά να κατανοήσουν τον μηχανισμό χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης και την εξέλιξή του.
7. Κοινωνική Ψυχολογία
Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ζωή, αλλά όλοι αντιμετωπίζουμε παρόμοια ερωτήματα όσον αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά: Σι μας οδηγεί να συμπαθούμε ένα άτομο και να αντιπαθούμε ένα άλλο; Πώς αναπτύσσονται οι συγκρούσεις και οι προκαταλήψεις και πώς μπορούν να μειωθούν; Μπορεί η ψυχολογική έρευνα να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος, και εάν ναι, πώς;
Αυτή η Διδακτική Ενότητα προσφέρει μια σύντομη εισαγωγή στην κλασική και σύγχρονη κοινωνική ψυχολογία, που καλύπτει θέματα όπως η λήψη αποφάσεων, η πειθώ, η ομαδική συμπεριφορά, η προσωπική έλξη και παράγοντες που προάγουν την υγεία και την ευημερία. Η εστίασή θα είναι στα εκπληκτικά, διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα ερευνητικά ευρήματα, που είναι εύκολο να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Αρχικά οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν τι είναι η κοινωνική ψυχολογία και γιατί αξίζει να τη μελετήσουν. Εν συνεχεία πως εξηγούν την δική τους συμπεριφορά αλλά και των άλλων.
Επίσης θα αντιληφθούν την ψυχολογική δυναμική της υπακοής στην εξουσία αλλά και της ομαδικής πίεσης και συμμόρφωσης. Τέλος, θα κατανοήσουν την δυναμική συμπεριφορά εντός και μεταξύ των ομάδων και θα διδαχθούν τρόπους μείωσης των προκαταλήψεων και των διακρίσεων στην καθημερινή ζωή.
8. Επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη συμπεριφορά
Γιατί μερικές κοινωνικές καινοτομίες απογειώνονται με σχετική ευκολία, ενώ άλλες αγωνίζονται για χρόνια χωρίς να εξαπλωθούν; Πώς αναδύονται επαναστάσεις χωρίς να το περιμένει κανείς; Πώς άλλαξαν ταχύτερα οι κοινωνικοί κανόνες για το γάμο του ίδιου φύλου από ό, τι περίμενε κανείς; Γενικότερα, ποιες είναι οι δυνάμεις που ελέγχουν τη διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης –από τις ενδυματολογικές μόδες, στις πεποιθήσεις μας για τη θρησκευτική ανοχή, στις ιδέες μας για τη διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης και τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης σύνθετων ερευνητικών οργανισμών;
Ο κοινωνικός κόσμος είναι περίπλοκος και γεμάτος εκπλήξεις. Οι εμπειρίες και οι διαισθήσεις μας σχετικά με τον κοινωνικό κόσμο ως άτομα είναι συχνά αρκετά διαφορετικές από τις συμπεριφορές που παρατηρούμε να αναδύονται σε μεγάλες κοινωνίες. Ακόμη και μικρές αλλαγές στη δομή ενός κοινωνικού δικτύου – αλλαγές που δεν μπορούν να παρατηρηθούν σε άτομα εντός αυτών των δικτύων – μπορούν να οδηγήσουν σε ριζικές αλλαγές στην εξάπλωση νέων ιδεών και συμπεριφορών μέσω ενός πληθυσμού. Αυτές οι «αόρατες» μαθηματικές ιδιότητες των κοινωνικών δικτύων έχουν ισχυρές συνέπειες για τους τρόπους με τους οποίους οι ομάδες επιλύουν προβλήματα, τους κοινωνικούς κανόνες που είναι πιθανό να εμφανιστούν, ακόμη και για το ίδιο το μέλλον της κοινωνίας μας.
Η Διδακτική Ενότητα εισαγάγει τους εκπαιδευόμενους στη θεωρία των κοινωνικών δικτύων και στο παράδοξο «μικρών κόσμων». Θα παρουσιαστεί, πώς μέσω της ταχύτητας των δικτύων, οι πληροφορίες εξαπλώνονται στον πληθυσμό. Εν συνεχεία, θα εξεταστεί ο τρόπος που μπορούν ορισμένες συμπεριφορές να γίνουν δημοφιλείς ακόμη και όταν δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους.
Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι θα αντιληφθούν πώς μπορούν οι πληθυσμοί να επιτύχουν ευρέως κοινές κοινωνικές συμβάσεις απουσία κεντρικού οργανωτικού μηχανισμού, από το επίπεδο των τοπικών αλληλεπιδράσεων στην παγκόσμια σύγκλιση. Τέλος διερευνάται το πώς μπορούν να οργανώσουν καλύτερα μια ομάδα για να παράγουν καινοτόμες λύσεις σε σύνθετα επικοινωνιακά προβλήματα στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής.
9. Επιδημίες, Πανδημίες και Outbreaks
Σι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εμφάνιση επιδημικών ή πανδημικών λοιμώξεων; Σε αυτή τη Διδακτική Ενότητα, οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν τα γεγονότα σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες και τις ιατρικές απαντήσεις. Επικεντρώνεται στους νόμους και τις πολιτικές για τη δημόσια υγεία που παρέχουν το πλαίσιο για αποτελεσματική πρόληψη, όπως οι νόμοι περί καραντίνας, οι πολιτικές ανάπτυξης ναρκωτικών, η βιοτρομοκρατία και η βιοάμυνα.
Η Διδακτική Ενότητα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την κατανόηση του κόσμου των μολυσματικών ασθενειών. Επιτρέπει την ανάπτυξη ενός πλαισίου γνώσης και εξοικείωσης με τις έννοιες που ενημερώνουν τις νομικές και στρατηγικές αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας σε εστίες, επιδημίες και πανδημίες. Τέλος η Διδακτική Ενότητα εισάγει στις βασικές νομικές παρεμβάσεις που παρέχονται σε κρατικούς και τοπικούς ιατρούς για την καταπολέμηση των επιδημιών, των πανδημιών και των εστιών. Εκτός από το νόμο, θα εξετασθούν μερικά από τα ηθικά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τις ασθένειες και τον τρόπο που οι πληροφορίες διαχέονται στον πληθυσμό.
10. Επικοινωνία σε παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Αυτή η Διδακτική Ενότητα εισάγει βασικές έννοιες και αρχές επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης ή έκτακτης ανάγκης. Διερευνά γιατί η επικοινωνία κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης είναι διαφορετική και τη σημασία της προσαρμογής των μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης στις ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών.
Μέσω δειγμάτων σεναρίων, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να προσδιορίσουν τις ανάγκες πληροφοριών και να αναπτύξουν χρήσιμα μηνύματα χρησιμοποιώντας έξι κατευθυντήριες αρχές που θα τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και να προωθήσουν συμπεριφορές που μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της Διδακτικής Ενότητας θα διερευνηθεί το πλαίσιο της CERC (Crisis and Emergency Risk Communications), η κύρια λειτουργία της επικοινωνίας κινδύνου και θα εξετασθούν οι κοινές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται κατά την επικοινωνία με τις πληγείσες κοινότητες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Εν συνεχεία, θα εξετασθεί το επίκεντρο της επικοινωνίας κατά την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δημιουργία και εφαρμογή ενός σχεδίου επικοινωνίας κρίσης. Τέλος θα διερευνηθούν τα τέσσερα στοιχεία της επικοινωνίας κινδύνου των Διεθνών Κανονισμών Υγείας μέσω ενός σεναρίου.
11. Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας
Το μάθημα προσφέρει μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στη μεθοδολογία έρευνας. Παρουσιάζει τις δύο βασικές ερευνητικές προσεγγίσεις, την ποιοτική και την ποσοτική έρευνα και την σχέση τους. Γίνεται εκτενής αναφορά στις βασικές αρχές που τις διέπουν και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση της ποσοτικής στρατηγικής έρευνας από την ποιοτική στρατηγική στη βάση τριών κεντρικών σημείων:
Α. τη σχέση μεταξύ θεωρίας και έρευνας, Β. τα επιστημολογικά ζητήματα και Γ. τα οντολογικά ζητήματα, όπως αυτά ανακύπτουν στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου.
Το μάθημα προσεγγίζει ζητήματα μεθοδολογίας ποσοτικής έρευνας. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τα στάδια υλοποίησης μιας ποσοτικής κοινωνικής έρευνας και συγκεκριμένα:
Το μάθημα προσεγγίζει ζητήματα μεθοδολογίας ποιοτικής έρευνας. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαδικασία υλοποίησης μιας κοινωνικής έρευνας και συγκεκριμένα:
Α. τις ερευνητικές τεχνικές (όπως η συμμετοχική παρατήρηση, τα είδη των ποιοτικών συνεντεύξεων, οι ομάδες εστίασης) που εφαρμόζονται μέσα στο φάσμα της ποιοτικής παράδοσης και Β. το περιεχόμενο της διαδικασίας επιλογής του δείγματος.
12. Συγγραφή επιστημονικής εργασίας
Η συγγραφή της Επιστημονικής εργασίας δίνει την δυνατότητα στους επιμορφούμενους να επιλέξουν μεταξύ οργάνωσης μικροδιδασκαλίας βασισμένη στις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων ή προσομοίωσης συμβουλευτικής – διερευνητικής συνέντευξης. Τόσο οι αρχές της μικροδιδασκαλίας όσο και τα κριτήρια προσομοίωσης θα διευκρινιστούν με την μελέτη ψηφιακού υλικού και συγκεκριμένων οδηγιών.
Η μελέτη του υλικού και η συγγραφή των παραπάνω ασκήσεων πιστώνει 40 διδακτικές ώρες. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε επιμορφούμενους που ήδη εργάζονται σε σχετικούς φορείς να συντάξουν απολογιστική έκθεση περιγραφής και αξιολόγησης του φορέα και του εκπαιδευτικού ή συμβουλευτικού του έργου.
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από το Παν/μιο Αιγαίου: Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη. Με την ολοκλήρωσή του χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου.
Επίσης χορηγείται και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, η ακριβής χρονική περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (ημέρα/μήνας/έτος) καθώς και οι Ευρωπαϊκές Μονάδες ECVET.
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Σκοπός και στόχοι του προγράμματος
Οι επιμορφούμενοι του προγράμματος της Διαχείρισης Επικοινωνίας για θέματα Περιβάλλοντος και Προαγωγής Υγείας θα εμπλακούν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που άπτεται των αναδυόμενων αναγκών που επιβάλει η σύγχρονη πραγματικότητα.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις στον κόσμο για την υγεία; Ποιοι οι συμβαλλόμενοι παράγοντες; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία και να μειώσουμε τις ανισότητες που την διέπουν; Πώς μπορούμε να πείσουμε τους συνανθρώπους μας για τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία και να παρακινήσουμε την αλλαγή στην κοινότητά μας; Πώς να ενθαρρύνουμε τους φίλους, την οικογένειά μας, τους γείτονες και τους ηγέτες να λάβουν ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων;
Οι αλλαγές λόγω των προκλήσεων οδηγούν σε έντονες συζητήσεις σχετικά με το ποιος είναι ο σωστός δρόμος και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των επιτακτικών συνθηκών. Η επικοινωνία υγείας και η περιβαλλοντική επικοινωνία, είναι δύο κλάδοι στην πραγματικότητα στενά συνδεδεμένοι, ειδικά σε συγκεκριμένα πλαίσια. Για παράδειγμα, πολλά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται σχετικά με την αποφυγή μη φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών έχουν τη βάση στην τελική βλάβη που έχουν αυτές οι πρακτικές στην ανθρώπινη υγεία. Οι υποστηρικτές της αειφορίας συχνά χρησιμοποιούν επιχειρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των μη βιώσιμων 3 επιλογών για να παρακινήσουν τις κοινότητες να εφαρμόσουν θετικές αλλαγές.
Η επικοινωνία κινδύνου είναι μια άλλη μορφή επικοινωνίας υγείας που συνδέεται με το περιβάλλον και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Για παράδειγμα, οι ειδικοί της εκπαίδευσης στην υγεία ασχολούνται με την περιβαλλοντική επικοινωνία αναφέροντας τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης σε θέματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι πνευμονοπάθειες και το άσθμα. Επιπλέον, σε περίπτωση περιβαλλοντικής κρίσης, όπως πετρελαιοκηλίδα, πυρκαγιά ή τυφώνας, οι ειδικοί επικοινωνίας είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη μεταφορά αυτών των κινδύνων στο κοινό για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στην κοινότητα.
Σε ποιους απευθύνεται
Δεξιότητες που καλλιεργούνται
Έναρξη: 20.6.2020!
Η Lodestone Fellows Εταιρεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ως ειδικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας δίνει τη δυνατότητα να εγγραφείτε στη Διαχείριση Επικοινωνίας για θέματα Περιβάλλοντος και Προαγωγής Υγείας με έκπτωση! (κανονική τιμή προγράμματος 450 ευρώ)
Κατοχυρώστε την ειδική τιμή σε 2 βήματα:
Βήμα 1o:
Καταβάλλετε αρχικά το ποσό των 40 ευρώ μέσω της ιστοσελίδας μας. Αναλυτικά: Κάνετε Προσθήκη στο Καλάθι και Ολοκλήρωση Παραγγελίας. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (του επιμορφούμενου) στην ειδική καρτέλα που θα εμφανιστεί. Εκεί επιλέγετε και τον τρόπο πληρωμής: με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή τραπεζική κατάθεση, μεταφορά (E-Banking). Αν επιλέξετε μέσω τραπέζης θα σας σταλούν στο email σας τα στοιχεία του λογαριασμού μας. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε το ονομ/πώνυμό σας στην αιτιολογία. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αντίγραφο της παραγγελίας στα εισερχόμενα emails κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Βήμα 2ο:
Αφού πραγματοποιήσετε την πληρωμή των 40 ευρώ θα σας στείλουμε email με αναλυτικές οδηγίες για να εγγραφείτε στο Αιγαίο και να εξοφλήσετε την 1η από τις 2 δόσεις των 175 ευρώ στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η 1η θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως την έναρξη του προγράμματος & η 2η έως τέλη Σεπτεμβρίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το email με τις οδηγίες στα “εισερχόμενα”, κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1-3 μήνες από την περάτωση των σπουδών.
Προγράμματα Ιουνίου 2020-21!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Επικοινωνία με τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κεντρική Γραμματεία (Μυτιλήνη) στο 2251036520 και 2251036580, εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00. Επίσημο website ppy.aegean.gr και psichologia.gr/