Ετήσιο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής & Life Coaching εξ αποστάσεως από 450 μόνο 390 ευρώ σε 3 δόσεις!
Τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη προσφέρουν το ετήσιο 600 ωρών πρόγραμμα Εισαγωγή στη Συμβουλευτική και την προπονητική ζωής / Introduction to counseling and life coaching
Ετήσιο: 12 μήνες
Εγγραφές έως 30 Ιουνίου 2020!
Μοριοδοτούμενο 600 ωρών
με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου!
Ασύγχρονη μάθηση
12 ενότητες με διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Διδακτικές Ενότητες
1. Ορισμός και αναγκαιότητα της Συμβουλευτικής
Η συμβουλευτική αποτελείται από μια σαφώς οργανωμένη και επιτρεπτική σχέση, που επιτρέπει στον πελάτη να αποκτήσει αυτογνωσία σε βαθμό, που να μπορεί να κάνει θετικά βήματα προς την κατεύθυνση, που του έχει υποδείξει ο νέος του προσανατολισμός. Η συμβουλευτική συνίσταται σε μια σειρά άμεσων επαφών με το άτομο, που αποσκοπούν στο να του προσφέρουν βοήθεια ώστε να αλλάξει τις στάσεις και τη συμπεριφορά του.
Η συμβουλευτική των οικογενειών με παιδιά με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες ευαισθησίες αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της συμβουλευτικής, που μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Οι παραδοσιακές μέθοδοι ανατροφής, ανάλογα με το πολιτισμικό πλαίσιο, δεν δίνουν απαντήσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα, που προκαλεί η αναπηρία. Η ανάγκη της οικογένειας για καθοδήγηση, υποστήριξη και συμβουλευτική είναι, συνήθως, μακροχρόνια. Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της διαταραχής, η αποδοχή των δυσκολιών και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη διαδικασία. Οι γονείς χρειάζονται χρόνο και υποστήριξη προκειμένου να αποδεχθούν τα προβλήματα και να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες για το μέλλον του παιδιού και της οικογένειας. Η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών με τους γονείς συνιστά έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχή έκβαση ενός προγράμματος παρέμβασης.
Οι στάσεις των ειδικών και οι επιθυμίες των γονέων δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουν περιθώρια για ανταγωνιστικές σχέσεις. Οι παράγοντες που θεωρούνται ουσιαστικοί για μια θετική σχέση με τους γονείς, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας σειράς ερευνών είναι: Ενίσχυση της επάρκειας των γονιών, Δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος που συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού, Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας μεταξύ γονέων – παιδιών, Συμβουλευτική γονέων για τις προοπτικές της εξέλιξης του παιδιού, Αντιμετώπιση της προσωπικής και οικογενειακής δυναμικής, Δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου μεταξύ γονιών και επαγγελματιών για τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης και Δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.
2. Οικογενειακή Συμβουλευτική
Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι την έννοια της οικογενειακής συμβουλευτικής, ποιο είναι το αντικείμενο της, πότε είναι απαραίτητη και πώς μπορεί να εφαρμοστεί. Η οικογένεια ως ένα δυναμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ενεργούν, διαμορφώνονται και εξελίσσονται τα άτομα που την απαρτίζουν, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο παρέμβασης για τροποποίηση συμπεριφορών, επίτευξη συναισθηματικής ευεξίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Το μάθημα περιλαμβάνει αρχικά μια περιγραφή των μορφών οικογένειας, της δομής της λειτουργίας και της εξέλιξής της. Μελετάται η οικογένεια ως ένα «σύστημα» μέσα στο οποίο αναπτύσσονται δυναμικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, που καθορίζουν τόσο την πορεία της ως «όλον» όσο και την πορεία των μελών, που την απαρτίζουν ξεχωριστά. Γίνεται προσδιορισμός και περιγραφή των προβλημάτων που αναπτύσσονται σε μια οικογένεια (μεταξύ του ζευγαριού, μεταξύ γονέων και παιδιών, της οικογένειας σε σχέση με ευρύτερα πλαίσια) και της σημασίας τους, μέσα από παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται επιμέρους προσεγγίσεις και τεχνικές της οικογενειακής συμβουλευτικής, η δυνατότητα συνδυαστικής εφαρμογής τους και με άλλες θεωρητικές κατευθύνσεις και επισημαίνεται η χρησιμότητα μιας ολιστικής παρέμβασης. Η δομή της αρχικής συνέντευξης και ο σχεδιασμός της πορείας και των βημάτων της συμβουλευτικής υποστήριξης, που στοχεύει στη διαχείριση κρίσεων σε ζευγάρια/οικογένειες, αποτελούν μέρος των γνώσεων που θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια του παρόντος εκπαιδευτικού προγράμματος.
3. Τεχνικές Ομαδικής Συμβουλευτικής
Η Συµβουλευτική, έχει στόχο να προσφέρει στο άτομο ευκαιρίες, προκειμένου να αναπτύξει τις δυνατότητές του για να ζήσει µε έναν τρόπο πιο ικανοποιητικό για το ίδιο. Σημαντικό πεδίο εφαρμογής της Συμβουλευτικής αποτελεί η επαγγελματική ανάπτυξη του ανθρώπου που σχετίζεται με την αυτογνωσία και τη λήψη απόφασης για την επιλογή επαγγέλματος. Ωστόσο, ο όρος Συμβουλευτική σχέση συμπεριλαβαίνει εργασία όχι μόνο µε μεμονωμένα άτομα, αλλά και με ζευγάρια ή οµάδες ατόµων.
Οι στόχοι, λοιπόν, της συµβουλευτικής διαφέρουν σύµφωνα µε τις ανάγκες των ατόµων. Σε κάθε περίπτωση, ο/η σύμβουλος πρέπει να χρησιμοποιεί γλώσσα κατανοητή και συγκεκριμένες τεχνικές, ώστε η επικοινωνία με τον/την συμβουλευόμενο/η να είναι καθαρή. Υπάρχει ένα πλήθος τεχνικών, που ο σύμβουλος μπορεί να χρησιμοποιήσει για να διευκολύνει το έργο του. Χρειάζεται να τις γνωρίζει όλες για να μπορεί να διαλέξει την κατάλληλη ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
Η ομαδική συμβουλευτική, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται πολύ συχνά και μάλιστα ως στάση και θεωρητική τάση στην σύγχρονη ψυχοθεραπευτική πρακτική (ανάλυση ομάδων). Εδώ υπεισέρχονται έννοιες, όπως είναι η δυναμική ομάδων και ο συντονιστής της ομάδας. Η λειτουργία της ομάδας αφορά στον τρόπο που η ομάδα αναπτύσσεται και επιλύει θέματα που προκύπτουν. Η ομαδική συμβουλευτική, λοιπόν, στοχεύει στο να βοηθήσει κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά να κατανοήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις σχέσεις του με το κάθε ένα από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, εφόσον μια τέτοια συνειδητοποίηση του παρέχει πληροφορίες για τους τρόπους συσχέτισής του με τους άλλους στην πραγματική του ζωή.
Η Ομαδική Συμβουλευτική Παρέμβαση βασίζεται στο σκεπτικό ότι υπάρχουν κοινά θέματα σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό της σταδιοδρομίας και τις επαγγελματικές επιλογές, τα οποία μπορούν να συζητηθούν σε ομάδες κατά τρόπο προγραμματισμένο και συστηματικό, με στόχο την επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων.
4. Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Η Επαγγελματική Συμβουλευτική είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του επαγγέλματος της συμβουλευτικής. Ο Προσανατολισμός εμφανίστηκε και καλλιεργήθηκε ως μια οργανωμένη σκέψη στο τέλος του προηγούμενου αιώνα και η εφαρμογή του υλοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στην εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκαν αρχικά και οι όροι: «Επαγγελματική καθοδήγηση, Οδηγητική, Επαγγελματική Εξερεύνηση και Επαγγελματικός Προσανατολισμός». Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όροι, όπως: «Επαγγελματική Συμβουλευτική, Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Επαγγελματική Διαπαιδαγώγηση, κλπ.
Η Συμβουλευτική με τον Προσανατολισμό είναι ένας ενιαίος θεσμός, που περιλαμβάνει διαδικασίες και μέτρα που στοχεύουν στο να βοηθήσουν το άτομο, αφού γνωρίσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του, να επιτύχει επιλογές τέτοιες, που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη και αξιοποίηση του εαυτού του, αλλά και για το γενικό καλό της κοινωνίας. Η διαδικασία της παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής πραγματοποιείται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός αποτελεί πεδίο εφαρμογής πολλών επιστημών (Ψυχολογίας, Παιδαγωγικής, Οικονομίας, Κοινωνιολογίας, κ.ά.), καθεμιά από τις οποίες τον προσεγγίζει από άλλη οπτική γωνία και δίνει έμφαση σε διαφορετικές διαστάσεις του (ψυχολογικές, παιδαγωγικές, οικονομικές, κοινωνικές, κ.ά.). Με λίγα λόγια ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στοχεύει στην πλήρη ένταξη του ατόμου, με έναν παραγωγικό ρόλο στη κοινωνία, μέσω της διερεύνησης, της ενημέρωσης και της προετοιμασίας που διαθέτει. Ο ρόλος αυτός καλείται να συμπίπτει με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου και ασφαλώς να επιλέγεται από τον ίδιο.
Η αυτογνωσία του ατόμου είναι αυτή που θα τον βοηθήσει στην επιλογή του επαγγέλματος. Έτσι, θα είναι σε θέση να απαντάει σε ερωτήσεις του τύπου, ποια είναι τα ενδιαφέροντα του κ.ά. Για τους λόγους αυτούς χρησιμοποιούνται τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και δυνατότητες, την προσωπικότητα, την επαγγελματική ανάπτυξη, τις επαγγελματικές πεποιθήσεις και την επαγγελματική κατάσταση του ατόμου. Οι απαντήσεις του, θα πρέπει να δίνονται μετά την πλήρη ανάλυση του εαυτού του. Όπως και να έχει όμως, αποκλειστική ευθύνη των επιλογών του έχει το ίδιο το άτομο.
5. Συμβουλευτική σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
Οι συμβουλευτικές παρεμβάσεις, ανεξάρτητα από το θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται η καθεμιά, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, που εντοπίζονται σε όλες. Υπάρχουν όμως και διαφορές μεταξύ τους, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με την πληθυσμιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.
Η συμβουλευτική που αφορά σε Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ), έχει κάποιους ειδικούς προσδιοριστές, που τη διακρίνουν από τις υπόλοιπες μορφές συμβουλευτικής. Στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες εντάσσονται, μεταξύ άλλων, πάσχοντες από σοβαρές σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, θρησκευτικές ή πολιτισμικές μειονότητες, πρόσφυγες, μετανάστες, πληγέντες από φυσικές καταστροφές, άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, αποφυλακισμένοι, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ανήλικοι παραβάτες, οικογένειες σε κρίση, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα βίας, θύματα εμπορίας (trafficking) κ.α.
Στις μέρες μας όλο και περισσότερο δίνεται έμφαση σε δράσεις και παρεμβάσεις καταγραφής των αναγκών και σχεδιασμού υποστήριξης αυτών των ομάδων. Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Συμβουλευτικής σε ΕΚΟ; Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν; Σι επιπλέον δεξιότητες και προσόντα οφείλει να έχει ένας σύμβουλος για να παρέχει υποστήριξη σε αυτές τις ομάδες; Ποιο είναι το κατάλληλο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν οι όποιες δράσεις υποστήριξης τους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του παρόντος μαθήματος σε μια προσπάθεια να αποκτηθούν βασικές γνώσεις της συγκεκριμένης μορφής συμβουλευτικής.
6. Αρχές δεοντολογίας
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής, η Συμβουλευτική έχει στόχο να προσφέρει στο άτομο τις ευκαιρίες προκειμένου να αναπτύξει τις δυνατότητές του για να ζήσει με ένα τρόπο πιο ικανοποιητικό για τον ίδιο. Όσον αφορά σε θέματα δεοντολογίας, ο σκοπός της συμβουλευτικής διεργασίας είναι να διευκολύνει και να υποστηρίξει την προσπάθεια του ατόμου σεβόμενος τις προσωπικές αξίες, τα προσόντα του, καθώς και τις ικανότητές του να προσδιορίζει τους ατομικούς στόχους.
Υπό το πρίσμα αυτό ο ίδιος ο κώδικας δεοντολογίας αποτελεί ένα κωδικοποιημένο σύνολο αξιακών αρχών οι οποίες έχουν εφαρμογή σε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων, όπως είναι οι ιατροί αλλά και οι ψυχολόγοι, οι σύμβουλοι και, εν γένει, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια δομή στα πλαίσια της οποίας μπορούν οι επαγγελματίες του χώρου να αισθανθούν ασφάλεια και υποστήριξη και να διακρίνουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Στην παρούσα ενότητα θα εξεταστεί η χρησιμότητα της δεοντολογίας και η ανάγκη εφαρμογής της στη συμβουλευτική, προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο ο συμβουλευόμενος (και η συμβουλευτική σχέση) όσο και ο σύμβουλος. Θα διερευνηθούν επίσης σύγχρονες πρακτικές άσκησης του επαγγέλματος του συμβούλου σύμφωνα με διεθνείς θεσμούς, όπως ισχύουν τα τελευταία έτη.
7. Coaching και Συμβουλευτική
Ο σκοπός της Θεματικής ενότητας είναι να αναδείξει τη σημασία της έννοιας του Coaching και να αποσαφηνιστούν οι έννοιες μεταξύ συγγενών πεδίων πρακτικής (π.χ. συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία, εκπαίδευση). Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να αποσαφηνιστεί τι είναι Mentoring για να κατανοηθεί η σχέση του με το Coaching και να διευκρινιστούν τυχόν παρανοήσεις.
Στην ενότητα αυτή αναφέρονται οι επικρατέστεροι ορισμοί του Coaching, παρουσιάζεται η ιστορία του, τα είδη του και η εξέλιξη του σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα αναλύεται η σημασία των αξιών, των πεποιθήσεων και της στοχοθέτησης στο Coaching.Επιπλέον παρουσιάζεται ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα του Coaching (Grow Model) και δίνεται έμφαση στο ποιος είναι ο ρόλος του Coach σε μια συνάντηση Coaching και ποιες δεξιότητες χρειάζεται να έχει κατά τη διάρκεια αυτής.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σκοπός του Coaching είναι πάντα η αλλαγή με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης του Coachee, η συγκεκριμένη ενότητα αναφέρεται στη διαδικασία της αλλαγής και στον τρόπο επίτευξής της, σύμφωνα με επιστημονικά μοντέλα και θεωρίες. Eπιπροσθέτως παρουσιάζεται η μεθοδολογία για τη βελτίωση της αυτογνωσίας, τόσο του Coach όσο και του Coachee.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται επιστημονικές θεωρίες που έχουν σχέση με την παρακίνηση του ανθρώπου (Πυραμίδα Maslow), τη διαδικασία αλλαγής (μοντέλο Prochaska & Diclemente) και την αυτοεπίγνωση του ατόμου (Johari Window). Στο τέλος της ενότητας παρουσιάζονται οι βασικές ψυχολογικές προσεγγίσεις, από τις οποίες το Coaching αντλεί επιστημονικό υπόβαθρο και τεχνικές.
8. Μοντέλα Coaching
Το coaching σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό του International Coaching Federation (Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching), είναι «η συνεργασία με τον πελάτη σε μια δημιουργική διαδικασία, που προκαλεί τη σκέψη και τον εμπνέει να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και επαγγελματικό του δυναμικό».
Στα πλαίσια αυτής της δημιουργικής διεργασίας ο Coach (προπονητής) ενθαρρύνει τον πελάτη να εστιάσει το ενδιαφέρον του στο παρόν και στο μέλλον και να θέσει βήματα που θα τον φέρουν πιο κοντά στη επίτευξη των στόχων του και των ονείρων του. Αντί να εστιάσουμε στο πρόβλημα, εστιάζουμε στην επίλυσή του. Ο πελάτης δεν ασχολείται με το γιατί, δεν μπορεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, αλλά, αποσαφηνίζει μέσω των κατευθυντήριων ερωτήσεων του Coach, τι χρειάζεται να συμβεί στη ζωή του, ώστε να θεωρήσει ότι το ποτήρι είναι ήδη γεμάτο! Μόλις αντιληφθεί την εικόνα αυτή και την εκφράσει ως ένα ρεαλιστικό στόχο, ενεργοποιείται από τα θετικά συναισθήματα που βιώνει και προσδιορίζει με την βοήθεια του Coach, εκείνα τα βήματα που χρειάζονται για να πετύχει αυτό τον στόχο. Ουσιαστικά, ενθαρρύνεται να αναλάβει δράση, να αλλάξει συμπεριφορές και δεδομένα και να πιστέψει σε αυτές τις αλλαγές που επιφέρει στη ζωή του.
Στα πλαίσια αυτά θα αναπτυχθούν μοντέλα coaching όπως π.χ. το γνωστό μοντέλο GROW. Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων: Goal, Current Reality, Options (or Obstacles), Will (or Way Forward, Wrap up), που καθορίζουν και τα 4 στάδια του μοντέλου. Αναλυτικά: • Goal – Στόχος • Current Reality – Η τρέχουσα πραγματικότητα • Options (or Obstacles) – Οι επιλογές (ή τα εμπόδια) • Will (or Way Forward, Wrap up) (Τι θα κάνω για να πετύχω τον στόχο). Άλλα μοντέλα – προσεγγίσεις που θα εξεταστούν είναι οι: ΑCE (Action, Choice +Change, Exploration) και το ACTO.
9. Εργαλεία και μέθοδοι Coaching
Στην παρούσα ενότητα θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και οι ικανότητες ενός αποτελεσματικού προπονητή ζωής καθώς και οι μέθοδοι και τα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιεί.
10. Coaching και Mentoring
Στην καθημερινή μας ζωή ακούμε συνεχώς τους όρους coaching και mentoring, χρησιμοποιώντας τους συχνά σαν έννοιες με ταυτόσημη σημασία. Είναι όμως αυτοί οι δύο όροι ταυτόσημοι; Αναντίρρητα, υπάρχει μια σχετική συνάφεια μεταξύ αυτών των δύο όρων και συχνά οι σημασίες τους στη καθημερινότητά μας αλληλοδιαπλέκονται. Παρόλα αυτά, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχουν ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες και καθιστούν τις έννοιες αυτές αυτοτελείς.
Τόσο το coaching, όσο και το mentoring είναι διαδικασίες που επιτρέπουν σε μεμονωμένα άτομα ή εταιρικούς πελάτες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες και προοπτικές τους. H έννοια του coaching είναι ένας σχετικά καινούριος όρος για τα Ελληνικά δεδομένα, ο οποίος ξεκίνησε στην Αμερική και κέρδισε πολύ γρήγορα έδαφος. Ορίζεται πολύ απλά ως «η τέχνη του να διευκολύνεις την απόδοση στη μάθηση και την ανάπτυξη ενός άλλου ατόμου». Πιο συγκεκριμένα, η προπόνηση είναι μια μορφή ανάπτυξης στην οποία ένα άτομο, που ονομάζεται προπονητής, υποστηρίζει ένα μαθητή-πελάτη για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προσωπικού ή επαγγελματικού στόχου, παρέχοντας κατάρτιση, συμβουλές και καθοδήγηση.
H έννοια του mentoring προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μέντορας”, η οποία σήμαινε δάσκαλος, καθοδηγητής. Ο Μέντορας ήταν ταυτόχρονα πρότυπο, καθοδηγητής και προστάτης. Από την άλλη πλευρά, το mentoring είναι πιο αφηρημένη έννοια. Είναι μια εμπειρική σχέση, που χτίζεται μέσω της ενδυνάμωσης, που δίνει ένα άτομο σε ένα άλλο με την ανταλλαγή της σοφίας του και των γνώσεών του.
11. Coaching και Θετική Ψυχολογία
Η ενότητα «Coaching και Θετική Ψυχολογία» έχει ως βασικό σκοπό να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες, τις βασικές εισαγωγικές έννοιες και τα χαρακτηριστικά της Θετικής Ψυχολογίας, πως ορίζεται η επιστήμη Θετική Ψυχολογία, ποιες είναι οι ρίζες της, ποιες οι αρχές της και ποια τα πιστεύω της. Από που επηρεάστηκε η Θετική Ψυχολογία, με τι ασχολείται, ποια η προσέγγισή της και τι ακριβώς ως επιστήμη ερευνά.
Επίσης θα εξετάσουμε ποια τα οφέλη της Θετικής Ψυχολογίας, πως συνδέεται το Coaching με τη Θετική Ψυχολογία, τι ακριβώς προσφέρει η Θετική Ψυχολογία και τι προσφέρει το Coaching. Θα μάθουμε που και πως εφαρμόζεται η Θετική Ψυχολογία, πως σχετίζεται με τα θετικά αλλά και με τα αρνητικά συναισθήματα, θα εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών και των μεθόδων των θεραπευτικών της παρεμβάσεων, σε ένα επιστημονικό πλαίσιο, στα διάφορα πεδία, όπως στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία.
Ακόμα θα εξετάσουμε και θα κατανοήσουμε ποιες είναι οι διαφορές της Θετικής Ψυχολογίας σε σχέση με τους κλάδους της Ψυχανάλυσης και της Συμβουλευτικής. Επιπρόσθετα θα αναφερθούν και θα αναλυθούν διάφορες ασκήσεις της Θετικής Ψυχολογίας, έτσι, ώστε, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, να μπορούν να τις εφαρμόζουν πρώτα στον ίδιο τους τον εαυτό και στη συνέχεια και στους μελλοντικούς τους πελάτες ως Coaches
12. Coaching & Management
Το management coaching (συμβουλευτική καθοδήγηση Επιχειρήσεων), είναι ο σύγχρονος τρόπος με τον οποίο επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, απελευθερώνουν το πλήρες δυναμικό τους, αναπτύσσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, καλλιεργούν τις δεξιότητες των στελεχών τους, έτσι ώστε να πετύχουν καλύτερη απόδοση, να προοδεύσουν και να ξεχωρίσουν στον τομέα τους.
Στο management coaching, η επιτυχία είναι συνολική: αφενός μεν –σε μακρό επίπεδο θα πρέπει να αναλυθούν και να βελτιστοποιηθούν στρατηγικές, δομές, συστήματα, πολιτικές και διαδικασίες και αφετέρου –σ ένα επίπεδο βαθύτερης ανάλυσης- σκέψεις, πεποιθήσεις, κουλτούρα, συναισθήματα, συνήθειες και πρακτικές των ανθρώπων της επιχείρησης, θα πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο και να αλλάξουν, όπου αυτό χρειάζεται. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις ανοιχτές σε νέες ιδέες και καινούρια μοντέλα επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, στηρίζεται στο γεγονός ότι, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως Στελέχη, σ ό,τι αφορά στον τρόπο που σκεφτόμαστε και στο πως λειτουργούμε στις καταστάσεις (με τους πελάτες μας, τους συναδέλφους, τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους μας), λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Έτσι λοιπόν, στο management coaching συνδυάζονται γνώσεις, τεχνικές και μεθοδολογίες από τους επιστημονικούς κλάδους της διοίκησης επιχειρήσεων, της ηγεσίας, του marketing, σε συνδυασμό με το Coaching, για να μπορέσει μια επιχείρηση να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από το Παν/μιο Αιγαίου: Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη. Με την ολοκλήρωσή του χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου.
Επίσης χορηγείται και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, η ακριβής χρονική περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (ημέρα/μήνας/έτος) καθώς και οι Ευρωπαϊκές Μονάδες ECVET.
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Η Lodestone Fellows ως ειδικός συνεργάτης του Παν/μίου Αιγαίου, σας δίνει τη δυνατότητα να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα Εισαγωγή στη Συμβουλευτική και την προπονητική ζωής με 390 ευρώ με την ειδική έκπτωση! (450 ευρώ κανονική τιμή)
Κατοχυρώστε την ειδική τιμή σε 2 βήματα:
Βήμα 1o:
Καταβάλλετε αρχικά το ποσό των 40 ευρώ μέσω της ιστοσελίδας μας. Αναλυτικά: Κάνετε Προσθήκη στο Καλάθι και Ολοκλήρωση Παραγγελίας. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (του επιμορφούμενου) στην ειδική καρτέλα που θα εμφανιστεί. Εκεί επιλέγετε και τον τρόπο πληρωμής: με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή τραπεζική κατάθεση μεταφορά (E-Banking). Αν επιλέξετε μέσω τραπέζης θα σας σταλούν στο email σας τα στοιχεία του λογαριασμού μας (IBAN). Μην ξεχάσετε να δηλώσετε το ονομ/πώνυμό σας στην αιτιολογία. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αντίγραφο της παραγγελίας στα εισερχόμενα emails κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Βήμα 2ο:
Αφού πραγματοποιήσετε την πληρωμή των 40 ευρώ θα σας στείλουμε email με αναλυτικές οδηγίες για να εγγραφείτε στο Αιγαίο και να εξοφλήσετε την 1η από τις 2 δόσεις των 175 ευρώ στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου. Η 1η θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως την έναρξη του προγράμματος & η 2η έως τέλη Σεπτεμβρίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το email με τις οδηγίες στα “εισερχόμενα”, κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1-3 μήνες από την περάτωση των σπουδών.
Προγράμματα NLP, Coaching + Management !
Προγράμματα Ψυχολογίας !
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Επικοινωνία με τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κεντρική Γραμματεία (Μυτιλήνη) στο 2251036520 και 2251036580, εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00. Επίσημο website ppy.aegean.gr και psichologia.gr