Ετήσιο Πρόγραμμα για την Κοινωνιολογία του Φύλου εξ αποστάσεως από 450 μόνο με 390 ευρώ! (σε 3 δόσεις)
Τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη προσφέρουν το ετήσιο 600 ωρών πρόγραμμα Έμφυλη και Σεξουαλική Ταυτότητα / Gender and Sexual Identity 2020-2021!
Ετήσιο: 12 μήνες
Εγγραφές έως 30 Ιουνίου 2020!
Μοριοδοτούμενο 600 ωρών
με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου!
Ασύγχρονη μάθηση
12 ενότητες με διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Διδακτικές Ενότητες
1. Εννοιολογικοί προσδιορισμοί
Η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία όπως και άλλες επιστήμες έχουν να παρουσιάσουν έως σήμερα μια πληθώρα επιστημονικών μελετών και ερευνών αναφορικά με το φύλο, που αναδεικνύουν τόσο το διεπιστημονικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου θέματος όσο και την ποικιλία των θεωρητικών προσεγγίσεων που επιχειρούν να το ερμηνεύσουν.
Η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα περιλαμβάνει ορισμούς που επικρατούν στην επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την έμφυλη και σεξουαλική ταυτότητα του ατόμου. Αναλυτικότερα θα εξεταστούν οι ορισμοί, κοινωνικό και βιολογικό φύλο, έμφυλη και σεξουαλική ταυτότητα, θα αναφέρουμε το Νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου και θα αναλύσουμε και τον όρο διεμφυλικότητα.
2. Παράγοντες διαμόρφωσης της έμφυλης και της σεξουαλικής ταυτότητας
Όλες οι κοινωνιολογικές προσεγγίσεις επισημαίνουν το ρόλο της κοινωνικοποίησης στη διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητας και της έκφρασης φύλου. Όλοι οι φορείς κοινωνικοποίησης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, η οικογένεια και το σχολείο ωστόσο, έχουν καθοριστικό ρόλο. Επίσης, το παιχνίδι, ως βασική παιδική δραστηριότητα, συμβάλλει και αυτό στη διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητας του παιδιού. Η διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητας αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ξεκινά πριν από τη γέννηση του παιδιού.
Στη δεύτερη διδακτική ενότητα θα αναλύσουμε όλους τους φορείς κοινωνικοποίησης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητας, τις κοινωνιολογικές θεωρίες του φύλου, και θα εστιάσουμε στη θεωρία της Judith Butler για την επιτέλεση φύλου. Τέλος, θα παρουσιάσουμε σχετικές έρευνες για τη βιολογία της ομοφυλοφιλίας.
3. Αναγνώριση και διαχείριση της έκφρασης φύλου (coming out)
Η άρνηση, αποθάρρυνση, ή και η απαγόρευση σε ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά να μιλήσουν για τις σχετικές σκέψεις, τα συναισθήματά τους και να εκφράσουν την ταυτότητά τους.
4. ΛΟΑΤ+ και υγεία
Τα ΛΟΑΤ+ άτομα αντιμετωπίζουν ανισότητες ακόμη και στη δημόσια υγεία. Στην χώρα μας, για όσα τρανς πρόσωπα είναι ασφαλισμένα είναι δυνατή η πρόσβαση στην ορμονοληψία μέσω της ασφάλειάς τους. Ωστόσο, λόγω των αποκλεισμών που υφίστανται οι τρανς 5 άνθρωποι στο χώρο της εργασίας, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί/ές εξ αυτών να είναι ανασφάλιστες/οι, δεν έχουν πρόσβαση όλες και όλοι.
Επιπλέον, στην Ελλάδα οι επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου δε χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό εμφανώς αντιτίθεται στα πρότυπα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ακόμη, οι εμπειρίες των διεμφυλικών ατόμων με το σύστημα υγείας είναι συχνά αρνητικές, ειδικά με ανεπαρκώς πληροφορημένους εργαζομένους στο σύστημα υγείας, συχνά προκατειλημμένους και αγενείς απέναντι στους ασθενείς, για παράδειγμα όταν αναφέρονται στον ασθενή τους χρησιμοποιώντας το μη επιθυμητό φύλο. Τούτο, ιδιαίτερα, αναφέρεται πολύ συχνά στην Ελλάδα.
Επίσης κάτι που αναφέρεται συχνά είναι ότι οι τρανς όταν προσφεύγουν σε νοσοκομειακή περίθαλψη, καταχωρούνται με το ανατομικό τους φύλο και εισάγονται σε θαλάμους σύμφωνα με αυτό. Τούτο συνεπάγεται ανοίκειες συμπεριφορές και παρενοχλήσεις είτε από λειτουργούς υγείας, είτε από άλλους/ες ασθενείς και επισκέπτες
5. Έμφυλη βία
Στην ενότητα γίνεται παρουσίαση του ορισμού, τις μορφές, έρευνες που αφορούν την έμφυλη βία στο σχολείο και στο εργασιακό περιβάλλον.
Η έμφυλη βία είναι μια κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με διάφορες σοβαρές επιπτώσεις στην ευρύτερη ζωή μιας κοινότητας και ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στη σωματική, σεξουαλική, αναπαραγωγική και ψυχική ζωή όλων των εμπλεκομένων, είτε αφορά τους άνδρες, είτε τις γυναίκες.
Η έμφυλη βία είναι ένας γενικός όρος που αφορά κάθε διάκριση ή βλαπτική συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, εξαιτίας του κοινωνικού του φύλου ή σεξουαλικού του προσανατολισμού και πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια, λόγω της υποδεέστερης θέσης τους στην κοινωνία.
Φορείς εκδήλωσης της βίας μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας ή της κοινότητας, καθώς και άτομα που ενεργούν «εκ μέρους» πολιτισμικών, θρησκευτικών ή κρατικών θεσμών. Σύμφωνα με τη Σκλάβου (2008: 43), έμφυλη βία ορίζεται η βία που ασκείται στις γυναίκες από το σύντροφό τους και μπορεί να ονομαστεί και ενδοοικογενειακή και κρυφή βία.
6. Ρητορική μίσους
Ρητορική μίσους είναι η ομιλία που προσβάλλει ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση χαρακτηριστικά όπως το φύλο, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία, η φυλή, η αναπηρία ή σεξουαλικός προσανατολισμός του. Η ρητορική μίσους μπορεί να προκαλέσει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία των ατόμων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα θύματα της ρητορικής μίσους μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να αισθάνονται μοναξιά αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Παραβιάζεται και η ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.
7. ΛΟΑΤ+ μαθητές
Ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός γίνεται όλο και πιο ορατός στα σχολεία και τόσο το προσωπικό του σχολείου όσο και τα παιδιά συχνά γίνονται μάρτυρες περιστατικών εκφοβισμού βάσει διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου. Οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι αδυνατούν να καταπολεμήσουν την ομοφοβική και την τρανσφοβική εκφοβιστική συμπεριφορά στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας.
Η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον και στην ενίσχυση της πρόληψης και καταπολέμησης ομοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών, καθώς και διακρίσεων που αναπαράγονται στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
8. Ομοφοβικός ηλεκτρονικός εκφοβισμός
Στην παρούσα ενότητα θα εξετάσουμε την έννοια του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ΛΟΑΤ+ ατόμων όπου συμβαίνει όταν το θύμα της αρνητικής συμπεριφοράς είναι ΛΟΑΤΙ+ άτομο, ή η ΛΟΑΤ+ κοινότητα γενικότερα.. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί όταν το θύμα απλά θεωρείται ΛΟΑΤ+, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι. Με άλλα λόγια, ο κύριος λόγος της παρενόχλησης είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η έμφυλη ταυτότητα του θύματος. Θα αναλυθούν επίσης οι μορφές που συναντάμε, θα αναφερθούν κάποια παραδείγματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού ΛΟΑΤ+ ατόμων και τέλος θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου
9. Δεξιότητες διαχείρισης περιστατικών εκφοβισμού
Στόχος του μαθήματος είναι να καταστούν οι επιμορφούμενοι ικανοί στο να διαχειρίζονται περιστατικά ομοφοβικού ή τρανσφοβικού εκφοβισμού και στο σχολικό περιβάλλον.
10. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού
Στην Ελλάδα, τα ΛΟΑΤ+ άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ενδοσχολικό και ενδοπανεπιστημιακό περιβάλλον. Αφενός η ελλιπής ενημέρωση και αφετέρου η απουσία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου δημιουργούν ένα κλίμα εχθρικό απέναντί τους. Το σχολείο δεν είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει την «ετερότητα». Οι εκπαιδευτικοί συχνά δε διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για το θέμα της έμφυλης ταυτότητας για να μπορέσουν να στηρίξουν τα άτομα ως προς την έκφραση τους
11. Συμβουλευτική γονέων
Η γονεϊκή αποδοχή της ΛΟΑΤ+ κοινότητας είναι σημαντική για τα άτομα. Η προσδοκία του γονιού εμφανίζεται πριν τη γέννηση του παιδιού. Τότε που το φαντασιώνει και το περιεχόμενο αυτής της φαντασίωσης εμπλέκεται στην παιδαγωγική που θα ακολουθήσει αργότερα με βάση το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο του ατόμου.
12. Μεθοδολογία Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών
Η δωδέκατη διδακτική ενότητα φέρει εισαγωγικό χαρακτήρα στη μελέτη των δύο ρευμάτων ερευνητικής μεθοδολογίας που έχουν κυριαρχήσει στις κοινωνικές επιστήμες. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση της ποσοτικής στρατηγικής έρευνας από την ποιοτική στρατηγική στη βάση τριών κεντρικών σημείων: α. τη σχέση μεταξύ θεωρίας και έρευνας, β. τα επιστημολογικά ζητήματα και γ. τα οντολογικά ζητήματα, όπως αυτά ανακύπτουν στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου.
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από το Παν/μιο Αιγαίου: Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη. Με την ολοκλήρωσή του χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου.
Επίσης χορηγείται και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, η ακριβής χρονική περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (ημέρα/μήνας/έτος) καθώς και οι Ευρωπαϊκές Μονάδες ECVET.
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Η Lodestone Fellows Εταιρεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως επιστημονικός συνεργάτης του Παν/μίου Αιγαίου, σας δίνει τη δυνατότητα να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα Έμφυλη και Σεξουαλική Ταυτότητα με 390 ευρώ με την ειδική έκπτωση! (450 ευρώ κανονική τιμή)
Κατοχυρώστε την έκπτωση σε 2 βήματα!
Βήμα 1o:
Καταβάλλετε αρχικά το ποσό των 40 ευρώ μέσω της ιστοσελίδας μας. Αναλυτικά: Κάνετε Προσθήκη στο Καλάθι και Ολοκλήρωση Παραγγελίας. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (του επιμορφούμενου) στην ειδική καρτέλα που θα εμφανιστεί. Εκεί επιλέγετε και τον τρόπο πληρωμής: με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή τραπεζική κατάθεση ή μεταφορά (E-Banking). Αν επιλέξετε μέσω τραπέζης θα σας σταλούν στο email σας τα στοιχεία του λογαριασμού μας. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε το ονομ/πώνυμό σας στην αιτιολογία. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αντίγραφο της παραγγελίας στα εισερχόμενα emails κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Βήμα 2ο:
Αφού πραγματοποιήσετε την πληρωμή των 40 ευρώ θα σας στείλουμε email με αναλυτικές οδηγίες για να εγγραφείτε στο Αιγαίο και να εξοφλήσετε την 1η από τις 2 δόσεις των 175 ευρώ στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου. Η 1η θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως την έναρξη του προγράμματος & η 2η έως τέλη Σεπτεμβρίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το email με τις οδηγίες στα “εισερχόμενα”, κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1-3 μήνες από την περάτωση των σπουδών.
Προγράμματα Ιουνίου 2020-21!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Όροι Χρήσης Παν/μίου Αιγαίου:
Δίδακτρα
Τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση παρά δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με υπαιτιότητα του Παν/μίου Αιγαίου. Με την υποβολή της αίτησης παραιτείσθε από κάθε απαίτηση για επιστροφή διδάκτρων ή για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.
Επικοινωνία
Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα e-mail που είναι διαθέσιμα είναι τα ακόλουθα [email protected], [email protected] και [email protected]. Για να μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα αιτήματα σας θα πρέπει απαραιτήτως στο θέμα να αναγράφονται τα εξής στοιχεία, ονοματεπώνυμο, πρόγραμμα και κύκλος σπουδών. (Μαρία Παπαδοπούλου, Ειδική Αγωγή, Η’ Κύκλος). Οποιοδήποτε e-mail χωρίς αυτό το θέμα θα αγνοείται.
Το πρόγραμμα μαθημάτων είναι ενδεικτικό και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των διδασκόντων, την ανάρτηση υλικού, την δυνατότητα εύρεσης αιθουσών και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Πιστοποιητικά
Τα νέα πιστοποιητικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμονται ηλεκτρονικά από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Συνήθως αποδίδουν Ευρωπαϊκές Επαγγελματικές μονάδες (Ecvet) και ο χρόνος αποστολής τους στους υποψηφίους εξαρτάται από την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών & οικονομικών ελέγχων. Κατά μέσο όρο τα πιστοποιητικά αποστέλλονται μέσα σε διάστημα 1 έως 3 μηνών από την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής οποιουδήποτε σημείου της προκήρυξης ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες. Η παρούσα προκήρυξη δεν είναι κατ´ουδένα τρόπο δεσμευτική για τα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πληροφορίες για πιθανές μοριοδοτήσεις ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς, όχι από το Παν. Αιγαίου.
Η εγγραφή στα Προγράμματα του Παν/μίου Αιγαίου συνεπάγεται την αποδοχή της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων και της αξιοποίησης τους για εκπαιδευτικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.
Ακαδημαϊκή δεοντολογία
Η εγγραφή στα Προγράμματα συνεπάγεται τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των κανόνων καλής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες του Πανεπιστημίου και της ευγένειας μπορεί να αποκλείσει τον επιμορφούμενο από τα Προγράμματα, χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή οποιασδήποτε βεβαίωσης.
Η λογοκλοπή ή ο λογοδανεισμός οδηγούν στην αποβολή του επιμορφούμενου από το πρόγραμμα χωρίς κανένα δικαίωμα επιστροφής διδάκτρων. Το Πανεπιστήμιο αποκτά το copyright του υλικού που παραδίδουν οι επιμορφούμενοι στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, όλο το υλικό του Πανεπιστημίου προστατεύεται από copyright και η με οποιαδήποτε μορφή αναπαραγωγής του έχει νομικές κυρώσεις.
Οι αξιολογικές κρίσεις για το πρόγραμμα και άλλες προτάσεις απαγορεύεται ρητά να αναρτώνται υπό μορφή σχολίων ή άλλων μέσων στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ή σε άλλες ομάδες δικτύωσης. Προτάσεις, κριτικές και σχόλια γίνονται μόνο στο ειδικό έντυπο αξιολόγησης και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα έγγραφα αιτήματα των επιμορφούμενων απαντώνται μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες.
Η κατανόηση των όρων «σύγχρονος» και «ασύγχρονος» ως μεθόδων διδασκαλίας θεωρείται αυτονόητη. Το ίδιο ισχύει για την άριστη γνώση υπολογιστών, που είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Αδυναμία των επιμορφούμενων να κατανοούν τις μεθόδους διδασκαλίας ή προβλήματα που απορρέουν από την ελλιπή γνώση υπολογιστών, δεν θα επιτραπεί να επηρεάσουν την ποιότητα των προγραμμάτων. Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τη φοίτηση οποιουδήποτε αποτυγχάνει στους δύο παραπάνω τομείς, χωρίς καμιά αποζημίωση.
Η απουσία από τα μαθήματα και τις δράσεις των προγραμμάτων μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό από τα Προγράμματα. (χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή βεβαίωσης)
Υπεύθυνη για διαφορές μεταξύ των επιμορφούμενων και των προγραμμάτων ορίζεται η εκάστοτε νομική σύμβουλος των προγραμμάτων.
Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κεντρική Γραμματεία (Μυτιλήνη) στο 2251036520 και 2251036580, εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00.