Εξ αποστάσεως Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας από 450 μόνο 390 ευρώ σε 3 δόσεις!
Τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη προσφέρουν το ετήσιο 600 ωρών πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας (Child Psychology) για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021!
Ετήσιο: 12 μήνες
Εγγραφές έως 30 Ιουνίου 2020!
Μοριοδοτούμενο 600 ωρών
με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου!
Ασύγχρονη μάθηση
12 ενότητες με διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Διδακτικές Ενότητες
1. Εξελικτική Ψυχολογία
Εξελικτική Ψυχολογία – Γνωστική και Συναισθηματική ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή, βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία.
Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει αναφορά στη φάση της ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο είδος των μεταβολών που συντελούνται στις δομές, λειτουργίες και μορφές-συμπεριφοράς του ατόμου κατά τα είκοσι πρώτα χρόνια της ζωής του, καθώς και στους παράγοντες που τις προκαλούν.
Ειδικότερα, θα δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το α) τι μπορεί να κάνει το παιδί σε κάθε ηλικία και β) τι νιώθει το παιδί για ότι μπορεί να κάνει σε κάθε ηλικία, αναφορικά με τον γνωστικό και συναισθηματικό τομέα της ανάπτυξης του.
2. Εξελικτική Ψυχοπαθολογία
Εξελικτική Ψυχοπαθολογία και Ψυχιατρική για Παιδιά και Εφήβους. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει λόγος για την έννοια της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των παιδιών και εφήβων, για τις βασικότερες συναισθηματικές, συμπεριφορικές και μαθησιακές τους δυσκολίες, καθώς και τις διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές αντιμετώπισής τους.
Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε διάφορες διαταραχές, οι οποίες αποτελούν άξονες της Παιδοψυχιατρικής παιδιών και εφήβων, (κλινικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, νοητική υστέρηση, ψυχοκοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα κ.α.), σύντομη αναφορά για την αιτιολογία κάθε διαταραχής και για τους τρόπους παρέμβασης.
3. Ψυχομετρικά τεστ
Ψυχομετρικά τεστ, παιδικό ιχνογράφημα, παιγνιοθεραπεία, δραματοθεραπεία. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει λόγος για την ψυχομετρία και τον τρόπο που αυτή ορίζεται, για τον τρόπο ορισμού των ψυχομετρικών οργάνων, τη στάθμισή τους καθώς και για τις κλίμακες ανίχνευσης αναπτυξιακών διαταραχών.
Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στο παιδικό ιχνογράφημα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σχεδίασης στα παιδιά, στην εκτίμηση του πνευματικού τους επιπέδου μέσω των σχεδίων, στα στάδια της καλλιτεχνικής τους ανάπτυξης, στην αξιολόγηση των σχεδίων τους, καθώς και στο τεστ της οικογένειας.
Τέλος, θα γίνει λόγος για την παιγνιοθεραπεία και τη δραματοθεραπεία, οι οποίες αποτελούν δύο πολύ αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τις συναισθηματικές και συμπεριφορικές ανησυχίες των παιδιών και των εφήβων.
4. Αυτοεκτίμηση
Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επαγγελματική απόφαση και αυτοεκτίμηση. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει αναφορά στους κυριότερους ορισμούς της αυτοεκτίμησης, στις βασικότερες θεωρίες της και θα γίνει λόγος για την ανάπτυξη της Αυτοεκτίμησης κατά την Βρεφική, Παιδική Ηλικία και Εφηβική ηλικία.
Επιπλέον, θα αναφερθούν οι κυριότεροι παράγοντες επιλογής ενός επαγγέλματος και θα παρατεθούν έρευνες και άρθρα που, εκτός των άλλων, αφορούν στην αυτοεκτίμηση των υιοθετημένων παιδιών, παιδιών με χωρισμένους γονείς καθώς και στη διαχείριση του πένθους.
5. Νοημοσύνη
Νοημοσύνη, πολλαπλή και συναισθηματική νοημοσύνη. Τεστ αξιολόγησης. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα γίνει αναφορά στη θεωρία Πολλαπλής Νοημοσύνης του Gardner, θα αναφερθούν τα εννιά είδη νοημοσύνης και θα ακολουθήσει ο συσχετισμός της με την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι κυριότεροι ορισμοί και τα μοντέλα της συναισθηματικής νοημοσύνης καθώς και η σχέση της με τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. Θα γίνει λόγος για το ρόλο του σχολείου στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών και θα αναφερθούν τα κυριότερα εργαλεία μέτρησης της συναισθηματικής νοημοσύνης.
6. Ενδοοικογενειακή επικοινωνία
Ενδοοικογενειακή επικοινωνία, διαχείριση των συγκρούσεων. Διαζύγιο και παιδί. Η έκτη διδακτική ενότητα παρουσιάζει την επικοινωνία ως τον κυριότερο φορέα για τη μετάδοση πολιτισμικών αγαθών, αξιακών προτύπων και κοινωνικών στάσεων. Στα πλαίσια της οικογένειας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή καθορίζει το σύστημα στο σύνολο του, τα υποσυστήματα, τη ροή των πληροφοριών και την εγκαθίδρυση του συναισθήματος.
Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στην άποψη ότι η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους καθορίζει την μελλοντική διαμόρφωση των αντιλήψεων της νέας γενιάς. Αν και πολλές από τις στάσεις των παιδιών ερμηνεύονται μέσω της θεωρίας μίμησης προτύπων, είναι γενικά αποδεκτό ότι η ενθαρρυντική επικοινωνία ευθύνεται για την ανάπτυξη θετικών ιδεωδών, ενώ η πλημμελής για το σχηματισμό χαμηλής αυτοεκτίμησης και φτωχής επικοινωνίας. Η επικοινωνία στην οικογένεια μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύνολο κανονιστικών πλαισίων, τα οποία διοχετεύουν πληροφορίες, μεταβιβάζουν συναισθήματα και ορίζουν τους στόχους της οικογένειας.
Παράλληλος στόχος της ενότητας αυτής είναι να διερευνήσει τη διάσπαση της επικοινωνίας, όπως αυτή εκδηλώνεται με το διαζύγιο και να κάνει αναφορές στην αυτοεκτίμηση των παιδιών από χωρισμένους γονείς, καθώς και στην επίδραση του διαζυγίου στην κοινωνική και συναισθηματική προσαρμογή. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί κατά πόσο η αυτοεκτίμηση των παιδιών αυτών διαφέρει από την αυτοεκτίμηση του γενικού πληθυσμού και εάν υπάρχουν στατιστικώς σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το φύλο, την ηλικιακή ομάδα, τον τόπο διαμονής, την ηλικία που βίωσαν το χωρισμό, τη σειρά γέννησης, τη σχέση που διατηρούν με τους δύο γονείς και τη σχέση των γονιών μετά το διαζύγιο
7. Διαταραχές διαγωγής
Αντικοινωνικές, διαταρακτικές και παραβατικές συμπεριφορές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Επιμέλεια ανηλίκων. Η ψυχοπαιδαγωγική της κρίσης και της φτώχειας. Οι διαταραχές διαγωγής περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις συμπεριφορές που αποκλίνουν από τα αξιακά συστήματά της κοινωνίας, μέσα στην οποία αναπτύσσεται το παιδί. Μπορούν να πάρουν είτε επιθετική μορφή προς αλλά πρόσωπα, ζώα ή πράγματα, με κλοπές και καταστροφικές πράξεις είτε να εκδηλώνεται με σκασιαρχείο, χαμηλή επίδοση στο σχολείο, παραβατική κουλτούρα κλπ
8. Μαθησιακές δυσκολίες
Μαθησιακές δυσκολίες. Αξιολόγηση και παρέμβαση. Παιδιά με Αναπηρίες και Ειδική Αγωγή. Σκοπός της ενότητας είναι η θεωρητική και εμπειρική εξειδίκευση στις σύγχρονες τάσεις της Ειδικής Αγωγής και ο εμπλουτισμός των γνώσεων, που απαιτούνται, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν με αξιοπιστία και θεωρητική επάρκεια όλες τις κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες σε παιδαγωγικο-διδακτική και συμβουλευτική βάση. Οι θεματικές περιλαμβάνουν ενότητες διδακτικής και παιδαγωγικής μεθοδολογίας, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης αναπήρων ατόμων, γονέων και δασκάλων, αξιολόγησης, διάγνωσης, καθώς και τους τρόπους αξιοποίησης των σύγχρονων τάσεων.
9. Παιδική κακοποίηση
Θεραπευτικές παρεμβάσεις για την παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Μετατραυματικό άγχος. Παιδική μετανάστευση και κοινωνικός αποκλεισμός. Τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται σε ένα μεγάλο πλήθος χωρών σε ανεπτυγμένες και υπανάπτυκτες περιοχές:
Οι συνθήκες της παιδικής εργασίας επιδεινώνονται, οι βιασμοί και η παιδική πορνεία ανθούν, η στρατολόγηση ανηλίκων παράγει φανατικούς στρατούς δολοφόνων, οι επιθέσεις σε σχολεία και οικισμούς επεκτείνονται, οι απαγωγές και το εμπόριο οργάνων ακμάζουν και όλα αυτά οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη μετανάστευση.
Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν τις συνθήκες για ψυχολογικά τραύματα και μετατραυματικό στρες. Η ενότητα αυτή θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των φαινομένων αυτών, ενώ θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παράλληλα με τις κοινωνικές επιπτώσεις.
10. Παιδί και Διαδίκτυο
Παιδί και Διαδίκτυο. Θεραπεία της εξάρτησης και δόμηση της ψηφιακής ταυτότητας. Εκφοβισμός και ηλεκτρονικός εκφοβισμός.
Η δέκατη διδακτική ενότητα αναλύει τη πορεία που λαμβάνει η εξάρτηση από κάποιο ερέθισμα και τονίζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εξαρτημένου ατόμου. Έμφαση δίνεται στη σύγχρονη μάστιγα της εξάρτησης από το διαδίκτυο. Σαν σημάδια της εξάρτησης που θα αναλυθούν είναι: Ο εγκέφαλος χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερη έκθεση στα ερεθίσματα, που την προκαλούν, για να αντλήσει ικανοποίηση, ενώ αποκτά ανοσία στις μικρές δόσεις τους.
Στο εξαρτημένο πρόσωπο αρχίζει να περιστρέφει αντανακλαστικά τη ζωή του, να συντονίζει τις σκέψεις και να οργανώνει τη δράση του με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει διαρκώς πρόσβαση στην πηγή της ευχαρίστησης. Στο άγχος αυξάνεται και τα σημάδια της στέρησης γίνονται εντονότερα, όταν υπάρχουν εμπόδια στην επίτευξη του σκοπού.
Ο εξαρτημένος μπορεί να υποβάλλει τον εαυτό του σε μεγάλες περιπέτειες, για να σιγουρευτεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Παρατηρείται ποιοτική και ποσοτική έκπτωση στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικές συνδιαλλαγές, ως απόρροια της αυξανόμενης ενασχόλησης με τα εξαρτησιογόνα ερεθίσματα. Η ικανοποίηση της παρόρμησης δεν παίρνει αναβολή και προέχει όλων των υπολοίπων αναγκών. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να διαφέρει, καθώς η ενασχόληση με αυτό δημιουργεί αυτό που ονομάστηκε «παράλληλη ζωή» και πολλαπλή ψηφιακή ταυτότητα.
11. Κλινική Ψυχοπαθολογία
Κλινική Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων. Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ). Σχιζοφρένεια. Ανάλυση Περιστατικών. Η ενδέκατη διδακτική ενότητα πραγματεύεται την αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία που είναι η επιστήμη που επικεντρώνεται στη μελέτη της ανάπτυξης της δυσπροσάρμοστης συμπεριφοράς καθώς και των διαδικασιών που οδηγούν σ αυτήν και εστιάζει:
- στα αίτια και την εξέλιξη κάποιας διαταραχής
- στον τρόπο που αυτή εκδηλώνεται στις διάφορες φάσεις της ανάπτυξης
- στη σχέση που μπορεί να έχει με υγιή στοιχεία της συμπεριφοράς
- στην προϊστορία της συμπεριφοράς (Κάκουρος & Μανιαδάκη, 2006: 27).
Στην παρούσα ενότητα θα γίνει λόγος για την ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών, με εκτενέστερη αναφορά στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), στα Προγράμματα παρέμβασης, καθώς και στη Σχιζοφρένεια στην παιδική και εφηβική ηλικία. Θα γίνει επίσης αναφορά σε μελέτες περίπτωσης παιδιών με ΔΑΦ, ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες.
12. Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών
Η δωδέκατη διδακτική ενότητα φέρει εισαγωγικό χαρακτήρα στη μελέτη των δύο ρευμάτων ερευνητικής μεθοδολογίας που έχουν κυριαρχήσει στις κοινωνικές επιστήμες. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση της ποσοτικής στρατηγικής έρευνας από την ποιοτική στρατηγική στη βάση τριών κεντρικών σημείων: α. τη σχέση μεταξύ θεωρίας και έρευνας, β. τα επιστημολογικά ζητήματα και γ. τα οντολογικά ζητήματα, όπως αυτά ανακύπτουν στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου.
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από το Παν/μιο Αιγαίου: Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη. Με την ολοκλήρωσή του χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου.
Επίσης χορηγείται και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, η ακριβής χρονική περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (ημέρα/μήνας/έτος) καθώς και οι Ευρωπαϊκές Μονάδες ECVET.
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Κατοχυρώστε την ειδική τιμή σε 2 βήματα!
Η Lodestone Fellows Εταιρεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ως ειδικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας δίνει τη δυνατότητα να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας με έκπτωση! (κανονική τιμή προγράμματος 450 ευρώ)
Βήμα 1o:
Καταβάλλετε αρχικά το ποσό των 40 ευρώ μέσω της ιστοσελίδας μας. Αναλυτικά: Κάνετε Προσθήκη στο Καλάθι και Ολοκλήρωση Παραγγελίας. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (του επιμορφούμενου) στην ειδική καρτέλα που θα εμφανιστεί. Εκεί επιλέγετε και τον τρόπο πληρωμής: με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή τραπεζική κατάθεση ή μεταφορά (e-Banking). Αν επιλέξετε μέσω τραπέζης θα σας σταλούν στο email σας τα στοιχεία του λογαριασμού μας. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε το ονομ/πώνυμό σας στην αιτιολογία. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αντίγραφο της παραγγελίας στα εισερχόμενα emails κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Βήμα 2o:
Αφού πραγματοποιήσετε την πληρωμή των 40 ευρώ θα σας στείλουμε email με αναλυτικές οδηγίες για να εγγραφείτε στο Αιγαίο και να εξοφλήσετε την 1η από τις 2 δόσεις των 175 ευρώ στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου. Η 1η θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως την έναρξη του προγράμματος & η 2η έως τέλη Σεπτεμβρίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το email με τις οδηγίες στα “εισερχόμενα”, κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1-3 μήνες από την περάτωση των σπουδών.
Προγράμματα Ιουνίου 2020-21!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να αναταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Αν και τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της διά βίου μάθησης, απευθύνονται σε >εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων,
>κοινωνικούς επιστήμονες,
>εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια,
>ειδικούς της ψυχικής υγείας,
>σε φοιτητές,
>σε γονείς
>και σε ανθρώπους, που θέλουν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες αναφορικά με τα μοντέλα της συμβουλευτικής και της εκπαιδευτικής παρέμβασης, την παροχή υποστήριξης στο σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο και γενικότερα τον εφοδιασμό με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Τα προγράμματα, που επιλέξατε, έχουν έντονα ακαδημαϊκό προσανατολισμό και είναι δομημένα με κριτήρια και απαιτήσεις, που προσομοιάζουν με μεταπτυχιακή κατάρτιση, ενώ έχουν ανάλογες προϋποθέσεις και φόρτο εργασίας. Το παρόν ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από δώδεκα (12) διδακτικές μηνιαίες ενότητες. Κάθε μηνιαία ενότητα περιλαμβάνει ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
Η ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία δεν απαιτεί την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση των επιμορφουμένων και των διδασκόντων. Οι επιμορφούμενοι δεν είναι αναγκαίο να συνδέονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης την ίδια χρονική στιγμή. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό.
Όλα τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 600 ωρών πιστώνει 30 ECVET
Τα περισσότερα Προγράμματα μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:
> Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία
> Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου
> Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση
> Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων
Επικοινωνία με τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη κεντρική Γραμματεία (Μυτιλήνη) στο 2251036520 και 2251036580, εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00. Επίσημο website ppy.aegean.gr και psichologia.gr/