Ετήσιο Πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας από 600 μόνο 450 ευρώ!
Τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη προσφέρουν το ετήσιο 600 ωρών πρόγραμμα Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας 2020-2021!
Δια Βίου Εκπαίδευση με e-Learning από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!
Το παρόν ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα πιστώνει 600 διδακτικές ώρες και αποτελείται συνολικά από δώδεκα (12) διδακτικές μηνιαίες ενότητες. Κάθε μηνιαία ενότητα περιλαμβάνει ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
Έναρξη: 10.3.2020!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Το σεμινάριο κατάρτισης στη γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία προσδοκά να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην κατάρτιση των ψυχολόγων και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όσον αφορά τη γνωστική-συμπεριφοριστική συμβουλευτική, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε επίπεδο εφαρμογών.
Σε συνεργασία με διδάσκοντες από αντίστοιχους φορείς και συλλόγους, το πρόγραμμα θα φέρει σε επαφή τους καταρτιζόμενους με τις τεχνικές, τη μεθοδολογία και τα στάδια της συμβουλευτικής, που βασίζεται σε αυτό το ρεύμα σκέψης, θα παρουσιάσει αναλυτικά τη δεοντολογία, τα έντυπα καταγραφής και τα απαραίτητα εργαλεία για το σύμβουλο και θα επιχειρήσει αναλύσεις περιπτώσεων και υποδειγματική πορεία της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Η γνωσιακή θεραπεία και συμβουλευτική είναι ένα δομημένο μοντέλο παρέμβασης που συνδέει τις σκέψεις με τη συμπεριφορά. Στο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν οι τεχνικές τροποποίησης των μη λειτουργικών σκέψεων, που επηρεάζουν τα συναισθήματα και ενισχύουν τις νοσηρές ερμηνείες των ερεθισμάτων και του περιβάλλοντος.
Διδακτικές Ενότητες
Ενότητα 1
Βασικές αρχές γνωσιακής – συμπεριφορικής συμβουλευτικής. Η ενότητα αυτή κάνει λόγο για την γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση, πως γεννήθηκε, ποιοι είναι οι βασικότεροι θεωρητικοί ανάμεσα τους ο Beck. Επίσης, υπογραμμίζεται η εφαρμογή του γνωσιακού – συμπεριφορικού μοντέλου σε διάφορες ψυχικές διαταραχές και η αποτελεσματικότητα του όπως σε φοβίες, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, κατάθλιψη κτλ.
Γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο, τρίγωνο σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορικές αντιδράσεις, γνώσεις και αυτόματες σκέψεις και πως δημιουργούν σχήματα και καταλήγουν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Περιπτωσιολογική μελέτη μιας γυναίκας που πάσχει από κατάθλιψη και με βάσει αυτής παρουσιάζονται οι 10 αρχές που διέπουν την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Παρουσίαση θεραπευτικών τεχνικών όπως σωκρατικός διάλογος, εργασία στο σπίτι, εντοπισμός αυτόματων σκέψεων που συνδέονται με τις βασικές αρχές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας ώστε οι επιμορφούμενοι να κατανοούν το λόγο που ο θεραπευτής επιλέγει αυτές τις τεχνικές, καθώς και πως εφαρμόζονται στη συνεδρία και τι εξυπηρετούν.
Ενότητα 2
Δομή, σχεδιασμός και στόχοι θεραπευτικής συνεδρίας. Περιγραφή και οριοθέτηση ροής της συμβουλευτικής. Σύνθεση θεραπευτικής ατζέντας.
Η ενότητα αυτή στόχο έχει να διδάξει στους επιμορφούμενους πως μπορούν να σχεδιάζουν μια θεραπευτική συνεδρία. Η δομή στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι πολύ συγκεκριμένη και περιλαμβάνει κάποια στάδια και απαραίτητα βήματα ώστε να είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές και να καταλήγει σε ένα θεραπευτικό πλάνο.
Ενότητα 3
Η θεραπευτική σχέση. Οι διάφορες προσεγγίσεις και διαδικασίες της συμβουλευτικής στηρίζονται (μεταξύ άλλων) στο τρίπτυχο της εμπιστοσύνης (που προέρχεται από την επιστημονικότητα), του απορρήτου, και της σχέσης μεταξύ συμβούλου και συμβουλευόμενου. Η συμβουλευτική δεν είναι μια συνηθισμένη συζήτηση μεταξύ δύο (ή περισσότερων) ανθρώπων πάνω σε έναν προβληματισμό. Αντίθετα είναι διαδικασία η οποία απαιτεί υψηλή κατάρτιση από την πλευρά του συμβούλου και σεβασμό στους ηθικούς κανόνες και κώδικες δεοντολογίας.
Ο πελάτης πρέπει να βιώσει εμπιστοσύνη, σιγουριά και σεβασμό για να μοιραστεί τους προβληματισμούς του με έναν σύμβουλο. Η ενσυναίσθηση, η προσεκτική και υπομονετική ακρόαση είναι αρετές που κατακτά κάποιος με πρακτική, μελέτη, κατάρτιση και προσωπική ανάπτυξη (π.χ. μέσω εποπτείας, της προσωπικής ψυχοθεραπείας του συμβούλου κλπ).
Η στάση του συμβούλου απέναντι στους προβληματισμούς πρέπει να είναι ανοιχτή και θα είναι αυτή που θα συντελέσει μεταξύ άλλων στην δημιουργία αυτού που ονομάζουμε «θεραπευτική σχέση».
Ενότητα 4
Το γνωστικό μοντέλο. Στην εισαγωγή αναλύουμε τους δύο όρους «γνωστική» και «συμπεριφοριστική». Συνεχίζουμε να γνωρίζουμε το μοντέλο μέσα από την ιστορική του αναδρομή, αρχικά από τον Επίκτητο, στην συνέχεια τους John Watson, τον Ivan Pavlov, τον Frederic Skinner, τον Albert Ellis και τον Aaron Beck αλλά και την θεραπεία σχημάτων.
Εξετάζουμε τις αρχές αλλά και τις βασικές έννοιες του μοντέλου (γνωσίες, γνωσιακός χάρτης, αρνητικές αυτόματες σκέψεις, πεποιθήσεις και δυσλειτουργικές υποθέσεις). Στην πορεία εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις λανθασμένες αντιλήψεις που υπάρχουν για το μοντέλο. Στις τεχνικές γίνεται ανάλυση στις: γνωστική ασυμφωνία, την τεχνική της νοερής απεικόνισης, την διακοπή της σκέψης, την τεχνική TIC-TOC, την αποσαφήνιση εννοιών, την χρήση χιούμορ, την τεχνική της παράδοξης επιδίωξης, την χρήση μύθων και ιστοριών, την τεχνική της πίτας, τους πειραματισμούς σε νέες συμπεριφορές αλλά και των συμπεριφοριστικών τεχνικών.
Ενότητα 5
Αυτόματες σκέψεις. Ο όρος «αυτόματη σκέψη» περιγράφει την αυτόματη συλλογιστική που συχνά χρησιμοποιούμε όλοι οι άνθρωποι για να αντιδρούμε στα ερεθίσματα που μας περιβάλλουν. Οι αυτόματες σκέψεις συχνά επηρεάζουν σοβαρά πεδία της ανθρώπινης ύπαρξης όπως η λήψη αποφάσεων ή ο τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, αλλά και την γενικότερη ποιότητα ζωής.
Με δεδομένο ότι οι αυτόματες σκέψεις πολλές φορές αποτελούν αντανακλαστικές αντιδράσεις που στηρίζονται στις πεποιθήσεις και στις στάσεις ζωής του ατόμου είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Ωστόσο οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν με συνείδηση, αναγνωρίζοντας και αμφισβητώντας τις υπάρχουσες πεποιθήσεις που δεν εξυπηρετούν αναδιαμορφώνοντας έτσι τόσο το υπόβαθρο το σκέψεων, όσο και την εξέλιξη και εφαρμογή τους.
Ενότητα 6
Θεμελιώδεις αντιλήψεις, στερεοτυπικές σκέψεις, αναπαραστάσεις και μηχανισμοί προσαρμογής. Θεμελιώδεις αντιλήψεις: στην εισαγωγή ορίζουμε τι είναι η αντίληψη και κάνουμε αναφορά για την σπουδαιότητα της. Έπειτα παρουσιάζουμε τα στάδια της αντίληψης και τον ορισμό των αντιληπτικών δεδομένων
Στην συνέχεια εξετάζουμε τις μεθόδους της αντίληψης που είναι οι: ψυχοφυσικές και οι φυσιολογικές. Τέλος έχουμε τις θεωρίες της αντίληψης που είναι οι: στρουκτουραλισμός, γκεστάλτ, οικολογική θεωρία του Gibson, η γνωστική θεωρία, η υπολογιστική και η βιολογική θεωρία.
Στερεότυπες σκέψεις: στην εισαγωγή ορίζουμε και τους δυο όρους που πρέπει να εξετάσουμε. Παρουσιάζουμε τους μηχανισμούς της σκέψης αλλά και τους επαγωγικούς και παραγωγικούς συλλογισμού.
Αναπαράσταση: αρχικά ορίζουμε τι είναι η αναπαράσταση. Συνεχίζουμε με τα προβλήματα που προκύπτουν όταν θέλουμε να μελετήσουμε την λειτουργία της αναπαράστασης. Έπειτα παρουσιάζουμε τα μοντέλα αναπαράστασης ( των αντιθέσεων του Trevsky και το μοντέλο των εσωτερικών διαστάσεων). Στο τέλος εξετάζουμε τις αναλογικές και προτασιακές αναπαραστάσεις.
Μηχανισμοί προσαρμογής: στην εισαγωγή ορίζουμε τι είναι οι μηχανισμοί προσαρμογής. Συνεχίζουμε με τα είδη των μηχανισμών που είναι οι φυσιολογικοί και οι κοινωνικοί. Αναλύουμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί προσαρμογής (αναπλήρωσης, υπεραναπλήρωσης, προβολής, ταύτισης, μετατόπισης, εξιδανίκευσης, εκλογίκευσης, ονειροπόλησης και παλινδρόμησης).
Ενότητα 7
Το νοητικό διάγραμμα. Στην φάση της διαγνωστικής εκτίμησης στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούνται η λήψη του ιστορικού αλλά και ο σχεδιασμός του νοητικού διαγράμματος (γνωσιακού χάρτη). Αναφορικά με τη λήψη του ιστορικού, ο σύμβουλος/ θεραπευτής συλλέγει προσωπικές πληροφορίες για το άτομο αλλά και για το πρόβλημα.
Ενότητα 8
Αναγνώριση, κατανόηση και αξιολόγηση γνωστικών σχημάτων και πεποιθήσεων. Αναδόμηση και επαναδιατύπωση κεντρικών στάσεων. Το μάθημα αναφέρεται στις βασικές έννοιες της θεραπείας σχημάτων και σε τι αφορά η πρακτική εφαρμογή της. Η θεραπεία σχημάτων χρησιμοποείται κατά βάση ως θεραπεία ασθενών με χρόνιες χαρακτηρολογικές διαταραχές, στοχεύοντας κατά βάση στην αντιμετώπιση των πυρηνικών ψυχολογικών προβλημάτων
Πρόκειται για μια προσέγγιση που ουσιαστικά επεκτείνει τη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία, ενσωματώνοντας σε αυτήν τεχνικές από διαφορετικές θεραπευτικές σχολές. Κεντρικό θέμα του μαθήματος είναι τα Σχήματα, τα γνωστικά και συναισθηματικά εκείνα μοτίβα που αρχίζουν στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του ατόμου και επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά και την πορεία του.
Ενότητα 9
Σωκρατικός/Διαλεκτικός έλεγχος. Συγκεκριμένες τεχνικές γνωστικής-συμπεριφορικής συμβουλευτικής. Γιατί κάποιος να επιλέξει τις Σωκρατικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής παρέμβασης; Πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το Σωκρατικό τρόπο διαχείρισης; Ποια τα στάδια των Σωκρατικών ερωτήσεων και ποια τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά χρήση τους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του παρόντος μαθήματος.
Οι Σωκρατικές ερωτήσεις θεωρούνται από τους θεμέλιους λίθους της γνωσιακής θεραπείας. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη προσπάθεια υποστήριξης του συμβουλευόμενου να φέρει στην επιφάνεια τις αιτίες αλλά κυρίως τις δυνατές λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και να ανακαλύψει ο ίδιος εναλλακτικές οπτικές.
Ενότητα 10
Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών. Το μάθημα φέρει εισαγωγικό χαρακτήρα στη μελέτη των δύο ρευμάτων ερευνητικής μεθοδολογίας που έχουν κυριαρχήσει στις κοινωνικές επιστήμες
Ενότητα 11
Συγγραφή πτυχιακής εργασίας και μεθοδολογία έρευνας – Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα να εκπονήσουν επιστημονική εργασία 3.000-6.000 λέξεων.
Ενότητα 12
Μαγνητοσκόπηση εικονικής συμβουλευτικής παρέμβασης. Ο κάθε εκπαιδευόμενος ατομικά επιλέγει να αναλύσει μια περίπτωση συμβουλευτικής παρέμβασης, βάσει οδηγιών και κανόνων που θα δοθούν, σε χρονικό διάστημα 20 λεπτών. Η παρέμβαση αυτή μαγνητοσκοπείται και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο Πανεπιστήμιο, για να αξιολογηθεί. Η συγκεκριμένη πρακτική άσκηση αντιστοιχεί σε 40 ώρες του προγράμματος
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από το Παν/μιο Αιγαίου: Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη.
Με την ολοκλήρωσή του χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση 22312/15-10-2008 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού
Επίσης χορηγείται και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, η ακριβής χρονική περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (ημέρα/μήνας/έτος) καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ECVET)
Εξασφαλίστε 25% έκπτωση στα ετήσια επιμορφωτικά σεμινάρια!
Η Εταιρεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Lodestone Fellows, ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας δίνει τη δυνατότητα να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία με έκπτωση 25%!
Κατοχυρώστε την ειδική τιμή σε 2 βήματα:
Έναρξη: 10.3.2020!
Βήμα 1o:
Καταβάλλετε αρχικά το ποσό των 50 ευρώ μέσω της ιστοσελίδας μας. Αναλυτικά: Κάνετε Προσθήκη στο Καλάθι και Ολοκλήρωση Παραγγελίας. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (του επιμορφούμενου) στην ειδική καρτέλα που θα εμφανιστεί. Εκεί επιλέγετε και τον τρόπο πληρωμής: με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή τραπεζική κατάθεση ή μεταφορά (E-Banking). Αν επιλέξετε μέσω τραπέζης θα σας σταλούν στο email σας τα στοιχεία του λογαριασμού μας. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε το ονομ/πώνυμό σας στην αιτιολογία. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αντίγραφο της παραγγελίας στα εισερχόμενα emails κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Βήμα 2ο:
Αφού πραγματοποιήσετε την πληρωμή των 50 ευρώ θα σας στείλουμε email με αναλυτικές οδηγίες για να εγγραφείτε στο Αιγαίο και να εξοφλήσετε την 1η από τις 2 δόσεις των 200 ευρώ στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η 1η θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως την έναρξη του προγράμματος & η 2η έως τέλη Ιουνίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το email με τις οδηγίες στα “εισερχόμενα”, κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Όλα έτοιμα για τη φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου! Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1-3 μήνες από την περάτωση των σπουδών. Έναρξη προγράμματος: 10/3/2020. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τις ενότητες στην επίσημη σελίδα των Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚεδιΒιμ του Παν/μίου Αιγαίου ΕΔΩ:
Δείτε όλα τα ετήσια σεμινάρια με 25% έκπτωση εδώ !
Επικοινωνία με τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κεντρική Γραμματεία (Μυτιλήνη) στο 2251036520 και 2251036580, εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00. Επίσημο website ppy.aegean.gr και psichologia.gr/
Προνόμια στους σπουδαστές
Προαιρετική Συμμετοχή σε θερινό σχολείο ως συμπλήρωμα της εκπαίδευσης
Οι συμμετέχοντες κατά προτεραιότητα συμμετέχουν στο θερινό σχολείο που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε κάποια παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2020. Πληροφορίες για το θερινό σχολείο του 2019 μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο https://summer-schools.aegean.gr/el/Counsel2019
Το θερινό σχολείο παρέχει ξεχωριστή βεβαίωση με ECTS
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, που μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να αναταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Αν και τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της δια βίου μάθησης, απευθύνονται σε:
>Εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων
>Κοινωνικούς επιστήμονες
>Εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια
>Ειδικούς της ψυχικής υγείας
>Φοιτητές, γονείς και σε ανθρώπους, που θέλουν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες αναφορικά με τα μοντέλα της συμβουλευτικής και της εκπαιδευτικής παρέμβασης, την παροχή υποστήριξης στο σχολικό και οικογενειακό πλαίσιο και γενικότερα τον εφοδιασμό με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος, χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση 22312/15-10-2008 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των προγραμμάτων του από τους αρμόδιους στην Ελλάδα φορείς.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Δια Βίου Μάθησης, απονέμει εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» επίσης και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού», στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση από εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης.
Τα προγράμματα, που επιλέξατε, έχουν έντονα ακαδημαϊκό προσανατολισμό και είναι δομημένα με κριτήρια και απαιτήσεις, που προσομοιάζουν με μεταπτυχιακή κατάρτιση, ενώ έχουν ανάλογες προϋποθέσεις και φόρτο εργασίας. Το παρόν ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελείται συνολικά από δώδεκα (12) διδακτικές μηνιαίες ενότητες. Κάθε μηνιαία ενότητα περιλαμβάνει ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
Η ασύγχρονη διαδικτυακή διδασκαλία δεν απαιτεί την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση των επιμορφουμένων και των διδασκόντων. Οι επιμορφούμενοι δεν είναι αναγκαίο να συνδέονται στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης την ίδια χρονική στιγμή. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό.
Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και πιστώνει 600 διδακτικές ώρες.
Όλα τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 600 ωρών πιστώνει 30 ECVET
Τα περισσότερα Προγράμματα μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:
> Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία
> Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου
> Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση
> Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων