Εξ αποστάσεως Ετήσιο Πρόγραμμα Διαχείρισης Σχολικής Τάξης από 450 μόνο 390 ευρώ σε 3 δόσεις!
Τα Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη προσφέρουν το ετήσιο 600 ωρών πρόγραμμα Διαχείριση Σχολικής Τάξης – Οι Εκπαιδευτικοί ως σύμβουλοι / Classroom Management: Teachers as Counselors για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021!
Ετήσιο: 12 μήνες
Εγγραφές έως 30 Ιουνίου 2020!
Μοριοδοτούμενο 600 ωρών
με Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου!
Ασύγχρονη μάθηση
με διαδικτυακή διδασκαλία μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Διδακτικές Ενότητες
1. Συμβουλευτική για εκπαιδευτικούς
Η πρώτη διδακτική ενότητα παρουσιάζει την διδασκαλία και την αγωγή ως τις δύο πλευρές της παιδαγωγικής πράξης. Στόχος τους είναι η ψυχοσωματική και κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη και πρόοδος του μαθητή.
Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται σε μια στενή και βαθιά σχέση ψυχικής αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης με τους μαθητές του, σε σημείο, που τα αποτελέσματα της εργασίας του να εξαρτώνται κυρίως από τη σχέση που δημιουργείται. Τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού είναι να διδάσκει, να παιδαγωγεί και να αξιολογεί. Ο εκπαιδευτικός σαν σύμβολο εξουσίας, μπορεί να προκαλέσει στο μαθητή τις αντιδράσεις απέναντι στη γονεϊκή φιγούρα, όπως και οι συμμαθητές μπορεί να του προκαλέσουν αντιδράσεις ανάλογα με τα βιώματα που έχει το κάθε παιδί. Επομένως οι εκπαιδευτικοί καθημερινά γίνονται αποδέκτες ισχυρών θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ο θυμός των μαθητών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της μάθησης, επειδή συχνά τους προκαλεί δυσφορία και συνεπώς αισθήματα επιθετικότητας προς αυτόν ή το σύστημα που την εκπροσωπεί. Όταν στη σχολική τάξη επικρατούν τα συναισθήματα φόβου ή φθόνου ή και τα δύο, τότε εμποδίζεται η διαδικασία της μάθησης. Απεναντίας, ο θαυμασμός, η αγάπη και η ευγνωμοσύνη ενθαρρύνουν και διευκολύνουν το μαθητή να μάθει. Κατά συνέπεια, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει αρχικά να προσπαθήσει να κατανοήσει τη βάση της συναισθηματικής επένδυσης του μαθητή, ώστε ακολούθως να είναι σε θέση να αποκτήσει μια πιο αντικειμενική άποψη για τη συμπεριφορά του μαθητή αλλά και για τη σχολική του επίδοση.
2. Κλίμα Σχολικής Τάξης
Η δεύτερη διδακτική ενότητα ασχολείται με τον όρο κλίμα ή παιδαγωγικό κλίμα της τάξης, εννοούμε την ατμόσφαιρα η οποία δημιουργείται μέσα σε μια σχολική τάξη στα πλαίσια των σχέσεων αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών και μαθητών). Αναφερόμαστε στο συναισθηματικό τρόπο με τον οποίο οι μαθητές βιώνουν και αντιλαμβάνονται τις ψυχοκοινωνικές σχέσεις που δημιουργούνται και επομένως αφορά τις δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα σε μια τάξη.
Το κλίμα μιας σχολικής τάξης βασίζεται στο πώς νιώθουν και βιώνουν οι μαθητές τις εκπαιδευτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και υλικές διαστάσεις του περιβάλλοντος και διαμορφώνεται ανάλογα, τόσο με το φυσικό όσο και με το κοινωνικό περιβάλλον.
Το φυσικό περιβάλλον αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται και διακοσμείται ο χώρος, ώστε να είναι ευχάριστος και ελκυστικός για την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στη σχολική αίθουσα και για την ενεργότερη συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης.
Το φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν την εμφάνιση και λειτουργικότητα της τάξης, όπως είναι το μέγεθος και τα χρώματά της, η επίπλωση, ο φωτισμός, η θέρμανση, ο κλιματισμός, οι συνθήκες υγιεινής κλπ. Το κοινωνικό περιβάλλον της σχολικής τάξης αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τις συνθήκες ενδιαφέροντος, ασφάλειας, αγάπης, εμπιστοσύνης που επικρατούν. Καθορίζεται από το βαθμό αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της σχολικής τάξης και μπορεί να είναι ανταγωνιστικό ή συνεργατικό, φιλικό κλπ.
Το παιδαγωγικό κλίμα της σχολικής τάξης δεν είναι πάντα σταθερό. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συνυπάρχουν, να μεταβάλλονται, να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από την αρχή της σχολικής χρονιάς ή και κατά τη διάρκειά της.
3. Ο Δάσκαλος ως Ηγέτης
Η τρίτη διδακτική ενότητα παρουσιάζει τον δάσκαλο ως το άτομο που διαπλάθει με το ρόλο του συνειδήσεις και προσωπικότητες, ενώ παράλληλα συμβουλεύει, κατευθύνει και ανοίγει δρόμους στη μάθηση.
Ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού πριν από τη μετάδοση των σχετικών γνώσεων για τα γνωστικά αντικείμενα, είναι υποχρεωμένος να διαπαιδαγωγεί σε ένα ανθρωπιστικό σύστημα αξιών: αλληλεγγύης, σεβασμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και πνευματικής ελευθερίας και απευθύνεται στο σύνολο της ανθρώπινης υπόστασης (νόηση, φαντασία, συναίσθημα, νευρικό σύστημα). Οποιαδήποτε εκπαίδευση έχει το νόημα της καθοδήγησης.
Ο αποτελεσματικός δάσκαλος μέσα από τη δράση του πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά ηγέτη. Ο όρος «ηγέτης» δεν έχει να κάνει με θέση ή τίτλο, αλλά με τον τρόπο ενέργειας. Ο δάσκαλος ηγέτης αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, παίρνει αποφάσεις, αναπτύσσεται και βελτιώνεται συνεχώς, διαθέτει αυτοπεποίθηση, συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργική σκέψη, ικανότητες επικοινωνίας και πραγματικό ενδιαφέρον για τους μαθητές του, τους οποίους καθοδηγεί, βοηθάει και ωθεί να αναπτυχθούν και να επιτύχουν ψηλούς στόχους. Ο δάσκαλος-ηγέτης για να είναι αποτελεσματικός οφείλει να δημιουργεί τέτοιο περιβάλλον, ώστε οι μαθητές να ενεργοποιούν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη του σκοπού που θέτουν.
Παράλληλα εμπνέει αίσθημα εμπιστοσύνης, είναι συνεπής, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, έχει σαφείς και ξεκάθαρους στόχους και προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στους μαθητές του.
4. Αλλαγή στάσεων & αντιλήψεων
Η τέταρτη διδακτική ενότητα πραγματεύεται το γνωσιακό μοντέλο, που αποτελεί μια ψυχολογική μέθοδο που προτείνει η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να μειωθούν ή να εξαλειφθούν αποκλίσεις της συμπεριφοράς (ή ψυχολογικά προβλήματα).
Τόσο η ερμηνεία της δημιουργίας και διατήρησης της προβληματικής συμπεριφοράς όσο και οι μέθοδοι παρέμβασης βασίζονται κυρίως στην Ψυχολογία της Μάθησης και τη Γνωστική Ψυχολογία. Ανάμεσα στην παραδοσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία και στο γνωσιακό μοντέλο η βασική διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει ο θεραπευτής στο θεραπευόμενο τη βελτίωση της κατάστασής του κατά τη θεραπεία.
Στη συμπεριφοριστική κατεύθυνση η θεραπευτική βελτίωση ερμηνεύεται μέσω των νόμων της μάθησης, ενώ στο γνωσιακό μοντέλο ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα αλλαγής των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων και του τρόπου σκέψης του ατόμου. Το γνωσιακό μοντέλο εξηγεί τις συναισθηματικές, φυσιολογικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις των ατόμων, οι οποίες επηρεάζονται από τις πεποιθήσεις τους και από τους τρόπους αλληλεπίδρασής τους με τον κόσμο, καθώς και από τις εμπειρίες τους.
Οι αντιλήψεις των ατόμων είναι συχνά παράλογες και δυσλειτουργικές όταν βρίσκονται κάτω από πίεση, ένταση, άγχος ή στρες. Μπορούν όμως να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν τις “αυτόματες σκέψεις” τους και να τις διορθώνουν, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με την πραγματικότητα. Όταν το κάνουν, αισθάνονται συνήθως καλύτερα, είναι σε θέση να συμπεριφέρονται πιο λειτουργικά και (ειδικά στις περιπτώσεις άγχους) η συναισθηματική φόρτιση μειώνεται.
Το γνωσιακό μοντέλο χρησιμοποιεί τη συστηματική αμφισβήτηση διεργασιακών λαθών στον τρόπο σκέψης του πάσχοντα, για να τον βοηθήσει να αξιολογήσει τις αυτόματες σκέψεις και τις πεποιθήσεις του με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα νέο τρόπο σκέψης και δράσης.
5. Κίνητρα μαθητών
Η πέμπτη διδακτική ενότητα εξετάζει τα κίνητρα ως τον πιο σημαντικό παράγοντα της μάθησης. Απεναντίας, το βασικότερο εμπόδιο για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων είναι συνήθως, η αδιαφορία των μαθητών για το διδακτικό αντικείμενο, επειδή οι μαθητές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα κίνητρο για τα διδακτικά αντικείμενα.
Οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για το μάθημα, συχνά οδηγούνται σε αναποτελεσματικές μεθόδους, εξαναγκάζοντας τα παιδιά να μελετήσουν άλλοτε με την πειθώ και άλλοτε με την απειλή του χαμηλού βαθμού ή της τιμωρίας. Το αποτέλεσμα είναι ορισμένοι μαθητές να ασχοληθούν εντελώς επιφανειακά, άλλοι να παραμείνουν απαθείς και κάποιοι να δημιουργούν αναστάτωση στην τάξη. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο μάθησης και ενδιαφέροντα.
Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε μαθητή και να φροντίσει για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος αλληλοσεβασμού, εκτίμησης και να αξιοποιήσει ευκαιρίες για ευγενή άμιλλα, συνεργασία, συναγωνισμό ακόμη και ανταγωνισμό. Το ενδιαφέρον για μάθηση ενισχύεται όταν το μάθημα είναι ευχάριστο και οι μαθητές κατανοούν καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργή συμμετοχή στην κατάκτηση, το χειρισμό και την επεξεργασία των πληροφοριών.
Όταν το παιδί έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μια πληροφορία με το δικό του τρόπο, να την ερμηνεύσει και να την παρουσιάσει, όπως νομίζει, ενισχύεται η αυτενέργειά του, μέσα σε ένα ευέλικτο αλλά οριοθετημένο περιβάλλον, με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού, ώστε να μην ξεφεύγουν οι ενέργειες των μαθητών από το κανονιστικό πλαίσιο και τη στοχοθεσία.
6. Καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας
Η έκτη διδακτική ενότητα παρουσιάζει τις μεθόδους διδασκαλίας ως τις επιλογές της πορείας, την οποία ακολουθεί ο εκπαιδευτικός κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος και ο κύκλος, που θα διαγράψει για να καταλήξει στον προκαθορισμένο στόχο. Οι σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στη συμμετοχή του μαθητή στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην απομάκρυνση από το μοντέλο διδασκαλίας, όπου επίκεντρο ήταν ο εκπαιδευτικός.
Ανάλογα με τη συμμετοχή ή όχι των μαθητών οι μέθοδοι ή τεχνικές διδασκαλίας διακρίνονται σε (α) Ενεργητικές – συμμετοχικές εκπαιδευτικές τεχνικές, όπου αναπτύσσεται η αλληλεπίδραση εκπαιδευτικών – μαθητών καθώς και των ίδιων των μαθητών μεταξύ τους και τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουν κριτική ικανότητα, να επεξεργάζονται λύσεις και να μαθαίνουν πράττοντας.
(β) Μη ενεργητικές τεχνικές, όπως η συζήτηση, η εισήγηση, οι ερωταποκρίσεις. Ο εκπαιδευτικός, χρησιμοποιώντας διαφορετικές διδακτικές μεθόδους, ικανοποιεί τις μαθησιακές ανάγκες και τους διαφορετικούς τρόπους μάθησης των μαθητών, τους οποίους εξασκεί με εναλλακτικές μορφές μάθησης.
Είναι σαφές ότι ανάλογα με τη διδακτέα ύλη, επιλέγεται και η μέθοδος που θεωρείται ότι επιφέρει τα βέλτιστα μαθησιακά αποτελέσματα και κινητοποιεί το ενδιαφέρον των μαθητών. Κατά τη διδασκαλία, ένας εκπαιδευτικός είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει μία ή συνδυασμό περισσότερων τεχνικών, ώστε το κομμάτι της ύλης που διδάσκει να μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητό και αφομοιώσιμο από τους μαθητές.
7. Το ανοιχτό Σχολείο
Η έβδομη διδακτική ενότητα αναλύει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά. Ο τρόπος αυτός αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα της παιδαγωγικής, της διδακτικής και της ψυχολογίας για μία σειρά σκαπανέων των επιστημών αυτών, από τον Κομένιο και το Ρουσώ, τον Πεσταλότσι και τον Ντιούι κ.ά., μέχρι και τις πρόσφατες έρευνες όσον αφορά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την συναισθηματική νοημοσύνη, τα ζητήματα φύλου και ηθικής ανάπτυξης.
Οι βασικές αρχές των παραπάνω θεωριών με την εφαρμογή τους στην παιδαγωγική πράξη έδωσαν πρακτικές και διαδικασίες, τις οποίες οι εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν και εφαρμόζουν. Ωστόσο αποτελεί γενική παραδοχή ότι πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καθημερινές καταστάσεις απομακρύνονται από επίσημες παιδαγωγικές κατευθύνσεις και οδηγούνται μέσα από προσωπικούς τρόπους προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αποκρυστάλλωση και δημιουργία τελικά μιας έμμεσης, λανθάνουσας και υποκειμενικής κατά τα άλλα προσέγγισης, πλην όμως ζώσας και πολυποίκιλης θεωρίας και πράξης.
Τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου και οι βασικές κατευθύνσεις κυρίαρχων θεσμών (πολιτικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κ.ά.) επιτείνουν και επιβάλλουν κυρίαρχα πολλές φορές, την προώθηση της ένταξης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και τη μείωση της σχολικής αποτυχίας, τον εμπλουτισμό του Αναλυτικού Προγράμματος για μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες, την δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος μάθησης για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, την εισαγωγή νέων στρατηγικών και μεθόδων μέσα σε ένα ανοιχτό, καινοτόμο και δημοκρατικό οικοσύστημα, με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής και τοπικής κοινότητας.
Αυτό το σχολείο οφείλει να αξιοποιεί την καινοτομία, τα εργαλεία της ανακαλυπτικής μάθησης, την τεχνολογία και τη διδασκαλία των φυσικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών για τη μελέτη και ανάδειξη τοπικών ζητημάτων. Το σχολείο έτσι βρίσκεται σε αμφίδρομη επικοινωνία με την τοπική κοινωνία και πορεύεται ως ισότιμος εταίρος.
8. Διαχείριση κρίσεων
Η όγδοη διδακτική ενότητα πραγματεύεται την έννοια της σύγκρουσης, ως ένα σύνθετο φαινόμενο, που παρουσιάζεται ως διαπροσωπική ή/και επικεντρωμένη στο έργο, καταστροφική ή/και παραγωγική, ώστε κάποιος να μπορεί να την διαχειριστεί, να την αγνοήσει ή απλώς να την ανεχθεί.
Αν λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι τα τελευταία χρόνια οι ενδοσχολικές συγκρούσεις παρεπιδημούν με εκδήλωση επεισοδίων και κρουσμάτων βίας και στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η δημιουργία συστημάτων διαχείρισης ενδοσχολικών συγκρούσεων με διαδικασίες και εκπαίδευση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας με απώτερο στόχο την αναγνώριση και την αποδοχή της διαφορετικότητας, τον έλεγχο των δυσλειτουργικών συναισθημάτων και προοδευτικά την επίλυση των συγκρούσεων από τους ίδιους τους μαθητές και μαθήτριες σε μια διαδικασία ωρίμανσης, ανεξαρτητοποίησης και αποδοχής των διαφορών, που δεν φοβίζουν, δεν δαιμονοποιούν αλλά δημιουργούν ευκαιρίες, εξελίσσουν και μεταμορφώνουν.
9. Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Η ένατη διδακτική ενότητα παρουσιάζει την κατάσταση των σύγχρονων πολυεθνοτικών κοινωνιών. Αναλύεται το περίπλοκο ζήτημα της συνύπαρξης, που πηγάζει από την ανάγκη ανταπόκρισης σε θέματα ταυτότητας, διατηρώντας ωστόσο τους κανόνες της φιλελεύθερης κοινωνίας.
Το σχολείο σε μία διαπολιτισμική προοπτική μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην δημιουργία ενός θεσμού ικανού να εγγυηθεί μεγαλύτερη πολλαπλότητα μέσω του αμοιβαίου εμπλουτισμού που προκύπτει από τη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, βασικό ρόλο κατέχουν ο διάλογος, η συνεργασία, η ανταλλαγή και η αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών των μειονοτήτων και της πλειονότητας, ώστε το σχολείο πέρα από το να βοηθά όλους και όλες να συνυπάρχουν σε μια κατάσταση που a priori επικρατούν διαφορετικές αξίες, έχει και την υποχρέωση να τους/τις προετοιμάσει να προσαρμοστούν σε μια κοινωνία, η οποία από τη μία είναι ιστορικά δεδομένη από την άλλη βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη.
Απέναντι ή μαζί σε μία τέτοια τάξη, ο/η εκπαιδευτικός δεν θα πρέπει να θεωρεί ως αδιάσειστες τις πληροφορίες που αφορούν τις συλλογικές κατηγοριοποιήσεις, «οι δείνα έτσι, οι τάδε αλλιώς» κλπ. Ομαδικές διαφοροποιήσεις ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά οι ατομικές διαφορές εντός κάθε μίας ομάδας είναι τελικά τόσο σημαντικές, ώστε οι διαφορές μεταξύ των ομάδων να χάνουν τη σημασία τους και οι μαθητές και μαθήτριες να προσδιορίζονται ως ατομικότητες και ως τέτοιες να αντιμετωπίζονται και όχι ως στατιστικά στοιχεία ή ανήκοντες/ουσες σε ομάδες.
10. Σχολική ενσωμάτωση αλλογενών
Στη δέκατη διδακτική ενότητα οι επιμορφούμενοι θα προσεγγίσουν την έννοια της αποτελεσματικής σχολικής ενσωμάτωσης των προσφύγων/μεταναστών, που προέρχονται από ποικίλες περιοχές, φέρουν σκληρά βιώματα και χαρακτηρίζονται από διαφορετικές καταβολές, ήθη και έθιμα. Επίσης θα εξεταστούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων και οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με το τόπο διαμονής – φιλοξενίας στον οποίο βρίσκονται.
11. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Η ενδέκατη διδακτική ενότητα πραγματεύεται την μελέτη της κοινωνικής ανισότητας στην εκπαίδευση, αναδεικνύοντας τη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ σχολικής επίδοσης και κοινωνικο- μορφωτικής προέλευσης των μαθητών.
Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα έχει ως στόχο την θεωρητική και επιστημολογική σημασία της ερευνητικής τεκμηρίωσης της συνάφειας σχολικής επίδοσης και την κοινωνικής προέλευσης, την κοινωνική διάσταση της επιστήμης και σχετικές με την ερμηνεία του φαινομένου κοινωνιολογικές θεωρίες, τις κοινωνιολογικές θεωρίες για την εκπαίδευση, τον ρόλο και τις βασικές λειτουργίες της εκπαίδευσης και του σχολείου, τις κοινωνικές ανισότητες και κοινωνικές διακρίσεις στην εκπαίδευση: παιδική ηλικία, οικογενειακή προέλευση, γλώσσα, πολιτιστικό κεφάλαιο, φύλο και σχολική επίδοση, τις συγκρούσεις και τον εκφοβισμό στο χώρο του σχολείου: αίτια, εκφάνσεις και αντιμετώπιση παγκοσμιοποίησης.
Στην συνέχεια η θεματική αυτή ενότητα διαπραγματεύεται προσεγγίσεις και θεματικές στην επιστήμη της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, οι οποίες εστιάζουν στη δυναμική που αναπτύσσεται σε επίπεδο σχολείου. Στις θεματικές αυτές εξετάζονται για παράδειγμα: οι σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών, οι εκπαιδευτικοί στόχοι (και στην ελληνική εκπαίδευση), η σχέση φύλου και εκπαίδευσης, το διαπολιτισμικό σχολείο, ο σύγχρονος ρόλος της εκπαίδευσης και ο ρατσισμός στα πλαίσια του σχολείου.
12. Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών
Η δωδέκατη διδακτική ενότητα φέρει εισαγωγικό χαρακτήρα στη μελέτη των δύο ρευμάτων ερευνητικής μεθοδολογίας που έχουν κυριαρχήσει στις κοινωνικές επιστήμες. Μετά το πέρας αυτού, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφοροποίηση της ποσοτικής στρατηγικής έρευνας από την ποιοτική στρατηγική στη βάση τριών κεντρικών σημείων: α. τη σχέση μεταξύ θεωρίας και έρευνας, β. τα επιστημολογικά ζητήματα και γ. τα οντολογικά ζητήματα, όπως αυτά ανακύπτουν στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου.
Ακαδημαϊκές υποχρεώσεις για τη λήψη πιστοποιητικού:
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από το Παν/μιο Αιγαίου: Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Δρ Ευστράτιο Παπάνη. Με την ολοκλήρωσή του χορηγείται σε ηλεκτρονική μορφή «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου.
Επίσης χορηγείται και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, η ακριβής χρονική περίοδος υλοποίησης του προγράμματος (ημέρα/μήνας/έτος) καθώς και οι Ευρωπαϊκές Μονάδες ECVET.
Κατοχυρώστε την ειδική τιμή σε 2 βήματα!
Η Lodestone Fellows Εταιρεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας δίνει τη δυνατότητα να εγγραφείτε στο Πρόγραμμα Διαχείριση Σχολικής Τάξης με έκπτωση! (κανονική τιμή προγράμματος 450 ευρώ)
Βήμα 1o:
Καταβάλλετε αρχικά το ποσό των 40ευρώ μέσω της ιστοσελίδας μας. Αναλυτικά: Κάνετε Προσθήκη στο Καλάθι και Ολοκλήρωση Παραγγελίας. Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (του επιμορφούμενου) στην ειδική καρτέλα που θα εμφανιστεί. Εκεί επιλέγετε και τον τρόπο πληρωμής: με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή τραπεζική κατάθεση/μεταφορά (E-Banking). Αν επιλέξετε μέσω τραπέζης θα σας σταλούν στο email σας τα στοιχεία του λογαριασμού μας. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε το ονομ/πώνυμό σας στην αιτιολογία. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε αντίγραφο της παραγγελίας στα εισερχόμενα emails κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Βήμα 2o:
Αφού πραγματοποιήσετε την πληρωμή των 40ευρώ σας στέλνουμε email με αναλυτικές οδηγίες για να εγγραφείτε στο Αιγαίο και να εξοφλήσετε την 1η από τις 2 δόσεις των 175 ευρώ στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου. Η 1η θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως την έναρξη του προγράμματος & η 2η έως τέλη Σεπτεμβρίου. Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν βλέπετε το email με τις οδηγίες στα “εισερχόμενα”, κοιτάξτε στους φακέλους: “ανεπιθύμητα” (spam), “προσφορές”, “κοινωνικά” κλπ ή καλέστε μας στο 2103637366 και 6932442927.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή των διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όλες οι επικοινωνίες γίνονται ψηφιακά. Σε ψηφιακή μορφή αποδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις μέσα σε 1-3 μήνες από την περάτωση των σπουδών.
Προγράμματα Ιουνίου 2020-21!
Έχετε ερωτήσεις;
επικοινωνήστε στο 2103637366
Το πρόγραμμα είναι ετήσιο και πιστώνει 600 διδακτικές ώρες.
Όλα τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 600 ωρών πιστώνει 30 ECVET
Τα περισσότερα Προγράμματα μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:
> Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία
> Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου
> Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση
> Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι σε θέση να:
1. γνωρίζουν ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών αρχών, που διέπουν τη διδασκαλία και τη μάθηση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο
2. κατανοούν θεωρητικά και πρακτικά μοντέλα διαχείρισης σχολικής τάξης
3. μεταλαμπαδεύουν τις αρχές της Συμβουλευτικής στην εκπαιδευτική διαδικασία
4. χρησιμοποιούν την ψηφιακή εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Προγράμματα Ψυχικής & Κοινοτικής Υγείας του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη κεντρική Γραμματεία (Μυτιλήνη) στο 2251036520 και 2251036580, εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00. Επίσημο website ppy.aegean.gr και psichologia.gr/