fbpx
Σεμινάρια Φιλοσοφίας - Ιάκχου 26 Γκάζι

Φιλοσοφικά Μαθήματα με τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο Πέρρο

Φιλοσοφικά Μαθήματα για αρχαρίους με τον Παναγιώτη Πέρρο

Τι είναι η Φιλοσοφία

Ο όρος «Φιλοσοφία» έχει παρεξηγηθεί στις μέρες μας. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη Φιλοσοφία ως κάτι το εντελώς θεωρητικό, απόκοσμο, σχεδόν μια δραστηριότητα πολυτελείας ή ελεύθερου χρόνου. Δεν είναι όμως έτσι. Η Φιλοσοφία δεν στοχεύει μόνο στο μυαλό του ανθρώπου. Κυρίως στοχεύει στην πράξη. Στην αλλαγή του κόσμου. Η Φιλοσοφία δεν αρκείται στο να μελετά τα πράγματα όπως είναι. Αλλά όπως θα μπορούσαν να είναι!!

Σκοπός των Μαθημάτων

Σκοπός των μαθημάτων είναι η εισαγωγή στον φιλοσοφικό τρόπο σκέψης. Γι αυτό το λόγο κάθε ενότητα περιέχει αφενός χρήσιμα ιστορικά δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένους φιλοσόφους και φιλοσοφικές σχολές, αφετέρου όμως διατηρεί ευθείες αναφορές στις σκέψεις και τους προβληματισμούς του μέσου σύγχρονου ανθρώπου.

Αν κάποιος αντιμετωπίσει όλες τις πτυχές της ζωής του με τρόπο φιλοσοφικό, θα ανακαλύψει νέους τρόπους να λύνει τα προβλήματά του. Η αντιπαράθεση με άλλες ιδέες, με άλλες νοοτροπίες, δεν θα είναι ποτέ πια ίδια. Θα μάθει να διακρίνει την ουσία των θεμάτων. Να κάνει καίριες ερωτήσεις. Να απαιτεί σαφείς και καθαρές απαντήσεις.
Μέσα από τα μαθήματα θα ανακαλύψουμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Θα αναλύσουμε τον τρόπο σκέψης τους. Θα μελετήσουμε φιλοσόφους ιδιόρρυθμους και εκκεντρικούς. Φιλοσόφους επαναστάτες με ή χωρίς αιτία. Φιλοσόφους που έκαναν τα πιο απίθανα πράγματα στην ιστορία του πολιτισμού. Εκείνους που ενώ αρχικά ο κόσμος τους έλεγε τρελούς, εν τέλει κατάφεραν να αλλάξουν αυτόν τον ίδιο τον κόσμο.
Στόχος μας δεν είναι αποκλειστικά η εγκυκλοπαιδική γνώση. Μετά τη διείσδυσή μας στα δεδομένα της φιλοσοφικής ιστορίας, θα επιδιώκουμε την ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας. Ορισμένες φορές θα φτάσουμε και σε θεωρητικά πειράματα. Σίγουρα ο διάλογος θα αποδειχθεί αποκαλυπτικός και γεμάτος εκπλήξεις.

Παναγιώτης Πέρρος

Ενότητες Μαθημάτων 6+1 Εβδομάδες

Τι είναι η Φιλοσοφία; Σκέφτομαι και πράττω φιλοσοφικά

Πώς σκέπτεται και πώς πράττει ο φιλόσοφος; Λογικά σφάλματα. Επιστημολογικές πλάνες. «Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο». Η λογική και η εμπειρία στην υπηρεσία της φιλοσοφικής σκέψης. Ιδεαλισμός, εμπειριοκρατία και φαινομενολογία. Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των φιλοσοφικών ρευμάτων.Οι πρώτοι Φιλόσοφοι του Κόσμου

Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Ηράκλειτος, Παρμενίδης, Εμπεδοκλής. Γνωρίζουμε τις πρωτοποριακές θεωρίες τους για την προέλευση και λειτουργία της γης, του ανθρώπου και του σύμπαντος, καθώς και χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της προσωπικής τους ζωής.

Η χρυσή εποχή του Σωκράτη και του Αριστοτέλη

Η διδασκαλία του Σωκράτη μέσα από τα κείμενα του Πλάτωνος. Γνωρίζουμε τα πλατωνικά έργα και τα κυριότερα σημεία τους. Έρωτας και Θάνατος, ηθική και πολιτική φιλοσοφία, τέχνες και επιστήμες. Η μεθοδολογία του Αριστοτέλη και οι απαρχές της σύγχρονης επιστήμης.

Στωική, Επικούρεια και Κυνική φιλοσοφία. Τα θεμέλια της Ηθικής

Ζήνων, Κλεάνθης, Χρύσιππος, Διογένης, Επίκουρος, Κικέρων, Σενέκας, Επίκτητος. Πώς πρέπει να ζούμε, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής;

  • Η έναρξη της Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας. Μεσαίωνας και Αναγέννηση.

Η έναρξη της Ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας. Μεσαίωνας και Αναγέννηση

Telesio, Bruno, Campanella, Spinoza, Leibniz. Η εποχή των μάγων και η έλευση των αχτίδων του πολιτισμού και της τέχνης. Το πρότυπο του Homo Universalis και η συμβολή των μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.

Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και νέα δυτική φιλοσοφία

Descartes, Rousseau, Voltaire, Εγκυκλοπαιδιστές, Hegel, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Camus, Sartre. H συνδρομή των ειδικών επιστημών, της θεωρητικής φυσικής και της βιομηχανικής επανάστασης.

Νεότερη και σύγχρονη ελληνική Φιλοσοφία

Γιαννόπουλος, Λιαντίνης, Ξενάκης, Καστοριάδης, Κονδύλης. Μετανεωτερικές και επαναστατικές φιλοσοφικές τάσεις. Ο ρόλος των μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών του 20ου αιώνα. Ειδική αναφορά στον Καβάφη.

Εισηγητής

Ο Παναγιώτης Πέρρος γεννήθηκε το 1981 στον Κολωνό της Αθήνας και είναι κάτοικος Περιστερίου. Το 1999 εισήλθε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2003 αποφοίτησε και το 2004 εισήλθε με βαθμό εισαγωγής «άριστα 10» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ηθικής Φιλοσοφίας το οποίο και ολοκλήρωσε επιτυχώς. Το 2009 ακολούθησε κύκλο πρόσθετων μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στην Επιχειρηματική Ηθική (Business Ethics) στο πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία και αμέσως έπειτα ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2012 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. 

Το 2015 αναγορεύτηκε διδάκτωρ στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ομοφώνως με βαθμό «Άριστα». Από το 2004 έχει δημοσιεύσει στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία δεκάδες επιστημονικές εργασίες και μελέτες στους τομείς της επιχειρηματικής ηθικής, της φιλοσοφίας της τεχνολογίας και της ιστορίας της φιλοσοφίας. Μελέτες και άρθρα του έχουν χρησιμοποιηθεί σαν διδακτικά εγχειρίδια σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετοχή σε ποικίλα συνέδρια και δημόσιες συζητήσεις (…) 

https://youtu.be/lbobrGy3H8M

Σχεδιασμός-Υλοποίηση

Lodestone Fellows Ltd – Εβίτα & Ιφιγένεια Αυγερινού – Ιάκχου 26 Γκάζι 

Ο κύκλος φιλοσοφικών μαθημάτων ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016!

Scroll to Top